wtorek, 1 marca 2011

Bulgur z musem truskawkowym i dodatkami

4 komentarze:
 
Niewiele osób chyba gotuje bulgur na mleku roślinnym (czy też zwykłym, jak ktoś pije), najczęściej w internecie widzę ją w wersji na słono, ja jednak jadam ją zazwyczaj w takiej postaci. Szczególnie dobrze smakuje z truskawkami, ale ponieważ do lata jeszcze daleko, użyłam domowego, mrożonego musu truskawkowego (oczywiście niesłodzonego).
Niby nic szczególnego, ale jest to bardziej sugestia niż przepis- z kaszą bulgur można się bawić na wiele sposobów.







Składniki na porcję
  • 3 łyżki kaszy bulgur (gruboziarnistej)
  • szklanka mleka roślinnego waniliowego (lub zwykłe + rozkrojona laska wanilii)
  • mus truskawkowy (ok. 150g)
  • ulubione orzechy na wierzch- u mnie brazylijskie, laskowe, włoskie (dobre pasowałyby też płatki kokosa)

Kaszę moczymy w mleku przez noc w lodówce pod przykryciem. Wstawiamy rano na ogień, zagotowujemy, zmniejszamy gaz. Gotujemy, aż kasza wciągnie większość mleka i zgęstnieje. Powinna być miękka, ale też jędrna. Wlewamy do miseczki, polewamy musem truskawkowym, posypujemy dodatkami i zjadamy od razu.
Smacznego!  



 

4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam bulguru, fanie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to naprawdę idealne śniadanie. o ile bulgur można podmienic, bo nigdy go jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z takimi dodatkami musi smakować wyjątkowo pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Aaaaa, zrobiłaś mi ochotę na mus truskawkowy ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!