piątek, 4 lutego 2011

Kremowy deser ryżowo-bananowy

4 komentarze:
 
W tym zdrowym subtelnym deserku złamanym odrobiną cytrynki się zakochałam- ma smak i konsystencję budyniu, łączy się ciepło i zimno. Zasmakuje każdemu, kto lubi kontrasty. ^^

fot. później

Składniki na porcję
  • 1/4 szklanki ryżu brązowego
  • trochę ponad 1/2 szklanki mleka ryżowego
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 1/3-1/2 łyżeczki syropu z agawy
  • banan
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • ok. 5 rodzynek
  • 4 posiekane migdały
  • kilka paseczków skórki cytrynowej ze sparzonej wcześniej cytryny
Ryż gotujemy na mleku ok. 40-50 minut, aż będzie dość miękki.
Banana wkładamy pokrojonego w plasterki na jakąś godzinę do zamrażarki.
Ugotowany ryż wrzucamy do blendera, dodajemy syrop i esencję waniliową, miksujemy do konsystencji gęstej kaszki. Trzymamy w cieple.
Banana wyjmujemy z zamrażarki, miksujemy z cynamonem i odrobiną soku z cytryny na gęste lody.
W dekoracyjnym naczyniu (miseczce, pucharku, u mnie szklanka do drinków) umieścić zmiksowany ciepły ryż, nałożyć na wierzch lody, ozdobić skórką z cytryny, rodzynkami i siekanymi migdałami. Podawać natychmiast.
Smacznego!

4 komentarze:

  1. chciałabym mieć przed sobą taki kremowy deser...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super deser, muszę zrobić, tym bardziej, że jest w nim większość moich ulubionych składników:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie

    www.delicious-breakfast.blog.onet.pl

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!