niedziela, 6 lutego 2011

Pierwszy chleb- pszenny pełnoziarnisty

3 komentarze:
 
Nawet nie wiecie, jaka to dla mnie frajda! Po mojej ostatniej "drożdżowej porażce" udało mi się zrobić dwa piękne bochenki pełnoziarnistego chleba. Przepis nie był skomplikowany, ale od czegoś trzeba zacząć, prawda? No i bez pomocy mojej mamy by nie wyszło. Dostałam dzisiaj kurs wtłaczania powietrza w ciasto drożdżowe- najlepiej wyobrazić sobie, że to ciasto to ktoś, kto mnie ostatnio bardzo zdenerwował, wtedy wyrośnie bez zarzutu.
Przepis znalazłam na opakowaniu mąki pełnoziarnistej. Zacytuję więc go tutaj i dodam trochę od siebie, ponieważ, jak wiadomo, praktyka prawie zawsze różni się od tego, co w teorii.








Składniki (3 małe bochenki lub 2 większe w keksówkach)
  • 1kg mąki pszennej pełnoziarnistej + trochę do podsypywania podczas zagniatania
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 50g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej

Rozpuść drożdże w wodzie. Mąkę, sól, rozpuszczone drożdże połącz i zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji (tutaj było sporo zabawy- najlepiej, jeśli ktoś Wam pomoże podlewając stopniowo wodę). Jeśli ciasto się klei- podsyp mąką, aby odchodziło od ręki. Zagniataj szybko i energicznie, uderz czasem. Przykryj mokrą ściereczką i zostaw na 15 minut w temp. pokojowej. Podziel ciasto na odpowiednie porcje, uformuj bochenki i umieść w blaszkach nasmarowanych olejem lub wyłożonych papierem. Odstaw na 45-60min pod ściereczką w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 25-30min (przed włożeniem można zwilżyć wierzch i posypać ziarnami- u mnie mak i otręby pszenno-owsiane). Po wypieczeniu wyjmujemy chleb z blaszek i zostawiamy do ostygnięcia.



3 komentarze:

  1. gratuluję, bo wyszedł wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. serdecznie gratuluję! wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie dzisiaj odkryłam ten przepis na opakowaniu i zamierzam upiec :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!