sobota, 16 kwietnia 2011

Masełko pestkowe

7 komentarzy:
 
Już od jakiegoś czasu myślałam o tym, żeby takie sobie zrobić. Zwykle do kanapek jako źródło tłuszczu dodaję pestki lub orzechy, ale przydałoby się czasem jakieś smarowidło, prawda?
W związku z tym oto pyszne, aromatyczne masełko, które- tak jak masło orzechowe- może też być samodzielnym dodatkiem do chleba, ponieważ pestki mają także dużo białka roślinnego.







Składniki na mały słoiczek
  • 6 łyżek pestek dyni
  • 6 łyżek pestek słonecznika
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4-5 łyżek oleju roślinnego

Wszystkie pestki prażymy na rozgrzanym teflonie (średni gaz) cały czas mieszając, aż zacznie wydobywać się zapach, a siemię zacznie strzelać.
Miksujemy wszystko w blenderze bardzo dokładnie, stopniowo podlewając oleju, aż powstanie gęsta pasta.
Przechowujemy w szczelnie zakręconym słoiczku w szafce.

7 komentarzy:

  1. jak ja lubię takie rzeczy :-) musi być doskonałe do ciemnego chleba!

    OdpowiedzUsuń
  2. To samo sobie pomyślałam: ciemny chleb i to masło...mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie fajne, bo ja pestki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł. Takie masło jest na pewno o wiele zdrowsze. Tylko czy równie smaczne, jak prawdziwe masło? :) Myślę, że tak.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!