sobota, 21 maja 2011

Rabarbarowo-jabłkowa owsianka na mleku owsianym

8 komentarzy:
 
Kiedy zobaczyłam w sklepie mleko owsiane, od razu pomyślałam, że pyszna musi być z nim owsianka... I miałam rację.☺
Podwójnie owsiana. Z rabarbarem. Uwielbiam.





Składniki na porcję
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • szklanka mleka owsianego
  • łodyga rabarbaru
  • 1/2 małego jabłuszka
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy
  • szczypta rodzynek
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • kilka orzechów laskowych
W emaliowanym rondelku umieszczamy płatki i mleko, zostawiamy na noc do namoczenia pod przykryciem. Wstawiamy na średnio rozkręcony gaz. Następnie dodajemy umytą i oczyszczoną, pokrojoną na kawałki łodygę rabarbaru. Ponownie mieszamy i zmniejszamy gaz. Gotujemy 5-7 minut od czasu do czasu mieszając, aż owsianka zgęstnieje, a rabarbar zmięknie.
W tym czasie umytą połowę jabłuszka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Gdy owsianka będzie już gotowa, wyłączamy gaz. Dodajemy syrop i starte jabłko, mieszamy dokładnie i przelewamy do miseczki. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi, rodzynkami, ewentualnie kawałeczkami jabłka, jak na zdjęciu.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. ja też! lubię tez kwaśne dodatki w owsiance, zrobię sobie taką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm, a w jakim sklepie kupiłaś mleko owsiane? Chętnie bym je wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mleko owsiane kupiłam w Inter Marche :)

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenie rabarbaru i jabłka jest obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe śniadanie. Jak sobie takie zrobię, to od razu będę miała ekstremalnie dużo energii :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie mogę jeść płatków z krowim mlekiem, acz nie jadłam z sojowym. Ciekawe jakby było z owsianym?
    Swoją drogą owsianka wygląda niesamowicie *-*

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!