poniedziałek, 11 lipca 2011

Czeko-bananowa kaszka z wiśniami

8 komentarzy:
 
To był szalony dzień, w dodatku internet rano odmawiał współpracy. Na to wszystko bezsenność.
Dlatego właśnie o tak późnej porze prezentuję Wam coś śniadaniowego. Pysznego.






Składniki na porcję
  • 200ml mleka sojowego (może być też inne roślinne)
  • 2 łyżki kaszy manny (orkiszowej lub zwykłej)
  • czubata łyżeczka gorzkiego kakao + trochę wody
  • naturalna esencja waniliowa
  • 2/3 dużego banana (zmiażdżone widelcem)
  • łyżeczka zarodków pszennych
Na wierzch
  • 1/3 dużego banana pokrojonego w plasterki
  • kilka wypestkowanych wiśni
  • wiórki kokosowe



W emaliowanym rondelku zagotować mleko, wsypać powoli kaszkę mieszając, zmniejszyć ogień i gotować, aż kaszka zgęstnieje mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać czubatą łyżeczkę kakao rozrobioną z odrobiną wody (dzięki temu nie zrobią się z niego grudki) i esencję waniliową. Wymieszać i pogotować jeszcze chwilę. Wyłączyć gaz, dodać syrop z agawy, zmiażdżonego banana, zarodki, wymieszać dokładnie i przelać do miseczki. Ozdobić plasterkami banana, wypestkowanymi wiśniami i wiórkami kokosowymi. 
Uwagi: Mi wystarczyło dodać banana po ugotowaniu kaszki- przejął on ciepło od gorącej zupy mlecznej. Jeżeli chcecie, możecie go dłużej poddusić dodając go równolegle z kakao i esencją. Kaszce słodycz nadaje głównie banan- jeśli to dla Was za mało, można zwiększyć ilość syropu z agawy.

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Pyszności! Cała kompozycja smaków musi dać świetny rezultat! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orkiszowa kasza manna??? Muszę poszperać. A gdzie toto można dostać?
    A wiśni jeszcze nie jadłam, gdzieś tam mi błysnęły, muszę kupić :)

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie wiśni i czekolady. :) Gdzie kupiłaś naturalną esencję waniliową? Ja zawsze dodaję cukier waniliowy albo aromat, naturalnej esencji jeszcze nigdy nie widziałam w sklepie.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mnemonique: orkiszową manną kupiłam w Inter Marche
    Talvi: sama ją zrobiłam wg tego przepisu: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/domowy_ekstrakt_waniliowy . Radzę jednak poczekać dłużej niż podano w tym przepisie, aż smaki się "przegryzą". Trochę długo to trwa, ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też muszę spróbować tej orkiszowej, bo bardzo mnie intryguje :) Co do twojego podania - idealne śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też jeszcze nie jadłam kaszki orkiszowej, ciekawe jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, pycha! *q*
    To musi być cudowne! :3 Uwielbiam mannę, także czekoladową, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowałam.. super inspiracja! <3 Nawet nie wiesz jaki mi się banan zrobił na twarzy (xd) jak to zobaczyłam! <3
    Ps. ja zawsze bezsenność traktowałam jako dar od losu :) Przynajmniej nie marnuje się życia na bezowocny sen.. chciałabym, żeby moja doba trwała 30 godzin :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!