środa, 20 lipca 2011

Makaron orientalny z soją i warzywami

9 komentarzy:
 
Taki makaron już od jakiegoś czasu chodził mi po głowie.
Tyle Wam powiem: będą powtórki!






Składniki na porcję
  • porcja makaronu ryżowego nitki (50-80g)
  • 3 łyżki soi
  • listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta suszonej włoszczyzny
  • odrobina sosu sojowego
  • łyżeczka oleju
  • 2 szczypty chili
  • szczypta imbiru
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • kurkuma
  • sok z cytryny
  • łyżeczka syropu z agawy
  • 1/4 czerwonej papryki
  • mała marchewka
  • garść zielonej fasolki
  • odrobina prażonego sezamu
  • kilka prażonych orzeszków ziemnych
  • kilka listków mięty
  • sól

Soję moczymy przez noc. Gotujemy w niewielkiej ilości wody z solą, listkiem laurowym, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną przez ok. 1 godzinę i 40 minut, odcedzamy i pozbywamy się listków i ziela.
Marchew obieramy, myjemy, kroimy w słupki. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki takiej długości, jak marchwiowe słupki. 1/4 papryki kroimy na paseczki. Warzywa gotujemy na parze (marchew i fasolkę- 15 minut, paprykę dorzucamy na ostatnie 6 minut).
W małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju z odrobiną sosu sojowego, soku z cytryny, odrobiną wody, kurkumą, chili, imbirem, gałką, dodajemy soję i podgrzewamy całość. Na koniec dodajemy syrop z agawy i ew. sól (ja nie musiałam, sos sojowy był wystarczająco słony).
Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Do soi z sosem dodajemy makaron i warzywa. Mieszamy wszystko dokładnie na malutkim gazie i wykładamy na talerz. Posypujemy sezamem i orzeszkami, ozdabiamy miętą i skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!

Jedna SOJA i tysiąc potraw

9 komentarzy:

  1. u mnie ostatnio też gościł makaron z fasolką Przyznam szczerze, że bardzo dobre połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe danie. Uwielbiam takie makarony, które zwykle powstają pod wpływem chwili, z tego co akurat pod ręką i są naprawdę pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. eksplozja kolorów na talerzu, to lubię!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja uwielbiam tego typu obiady :) wegańskie, zdrowe i pyyyszne. ;) i tak, trzymam kciuki za nasze kobiece hormony ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada jakos tak egzotycznie nawet :) super..

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie smaki! :) I te kolory... Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak kolorowo i pysznie! :) Mimo że nie lubię w stylu orientalnym, takie danie z chęcią bym zjadła.. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O Boże, gdybym nie była spłukana, już bym leciała do sklepu po wszystkie składniki, uwielbiam takie makarony.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!