czwartek, 13 października 2011

Dyniowa manna z dodatkami

6 komentarzy:
 
Jedzenie śniadania, kiedy na zewnątrz wciąż panuje ciemność jest dużo przyjemniejsze, gdy kuchnię rozświetlają ciepłe kolory.







Składniki na  porcję
  • szklanka mleka roślinnego (polecam migdałowe)
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny
  • łyżeczka zarodków pszennych
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • cynamon
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i imbiru
  • 1-2 łyżeczki domowego syropu czekoladowego
  • garstka rodzynek
  • garstka pokruszonych orzechów włoskich
  • skórka otarta z połowy sparzonej cytryny
Mleko zagotować w emaliowanym rondelku. Zmniejszyć gaz i powoli wsypać kaszę cały czas mieszając. Gotować chwilę na małym ogniu. Gdy nieco zgęstnieje, dodać puree z dyni i przyprawy, wymieszać. Gotować parę minut do zgęstnienia. Dosypać zarodki, wymieszać. Przelać kaszę do miseczki, polać syropem, posypać rodzynkami, orzechami i skórką cytrynową.
 Smacznego!




6 komentarzy:

  1. oj oj oj, pyszna rozpusta
    jeszcze takiej manny nie jadłam, ale mannę uwielbiam, więc możliwe że spróbuję.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypasiona manna :D Piszę się na takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żałuję, że nie mam dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam dyni, ale w końcu ją nabędę! :3 Pyszności z niej serwujesz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepisy z dynią potrafią mnie naprawdę zaskoczyć, tak jak Twoja manna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na zdjęciu naprawdę jesiennie, dla takiego śniadania warto wstać :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!