sobota, 15 października 2011

Kawowo-migdałowa granola

3 komentarze:
 
Ostatnia już granola z tej serii. Chyba o najbardziej intensywnym smaku i zapachu spośród wszystkich, które zrobiłam ostatnio.






Składniki
(porcja w tabeli = 4 łyżki)
  • 1 i 1/4 szklanki płatków zbożowych (u mnie owsiane i żytnie)
  • szklanka płatków migdałowych
  • 3 łyżki delikatnej kawy rozpuszczalnej w miałkim proszku (Nescafe Sensazione Creme) lub dobrej jakości wegańskiego cappuccino w proszku
  • szczypta soli
  • odrobina kardamonu i cynamonu
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki zaparzonej kawy (mocnej, sypanej)
W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mokre i mieszamy dokładnie (kawę przecedzamy przez gęste sitko). Suche składniki powinny być dokładnie oblepione mokrymi. Układamy mieszankę równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach przez ok. godzinę do wyschnięcia i zrumienienia granoli. W międzyczasie mieszamy płatki widelcem co jakieś 15 minut (lub częściej, jeśli wolicie mniejsze kawałki w granoli). Po wystudzeniu umieszczamy w słoiczku i szczelnie zakręcamy.
Smacznego! 

3 komentarze:

  1. o, na kawową to bym się skusiła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz w czym przebierać, chciałabym zobaczyć twoją półkę z granolami ;D

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!