wtorek, 11 października 2011

Tofu słodko-kwaśne z mango, papryką i ryżem

7 komentarzy:
 
Kiedy jem takie potrawy odkrywam wciąż i wciąż na nowo jak bardzo uwielbiam tofu. Niektórzy go nie lubią, bo nie potrafią go dobrze przyrządzić (moja znajoma kupiła i spróbowała w stanie surowym- więcej o nim nie chce słyszeć), a niektórym nie podchodzi i koniec, choćby nie wiem jak go doprawiać i w jakim towarzystwie serwować.
To danie jest inspirowane kuchnią chińską- lekkie, łączą się w nim harmonijnie wyraziste smaki, pachnie obłędnie. Każdy tofu-zjadacz powinien czegoś takiego skosztować. 






Składniki na porcję
  • 1/2 kostki tofu naturalnego (90g)
  • marynata- łyżka oleju, łyżka octu ryżowego, łyżka syropu z agawy, łyżka sosu sojowego, szczypta soli
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 małego mango (słodkiego i jędrnego)
  • kilka kropli sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżeczka syropu z agawy
  • słodka papryka w proszku
  • spora szczypta mielonego imbiru
  • pieprz, sól
  • 4-5 łyżek brązowego ryżu (ilość można regulować w zależności od apetytu)
Mieszamy dokładnie składniki marynaty. Zalewamy nią tofu pokrojone w kostkę, mieszamy o odstawiamy do lodówki pod przykryciem na noc.
Opłukany ryż gotujemy w podwójnych garnkach do gotowania na parze metodą całkowitej absorpcji wody z odrobiną soli (8-10 łyżek wody). Potrwa to ok 30-35 minut. W tym czasie myjemy paprykę, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w długie paski, które gotujemy na parze na pół-twardo przez 6 minut.
Cebulkę kroimy drobno. Mieszamy z tofu i marynatą. Wylewamy całość na rozgrzaną patelnię. Po chwili zmniejszamy gaz. Gdy cebulka zmięknie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę mango, mieloną paprykę, imbir, odrobinę soli i pieprzu. Doprawiamy sosem sojowym, octem i syropem z agawy. Podlewamy odrobiną wody, mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5 minut, aż mango lekko zmięknie, a smaki się lepiej połączą. Na talerz lub do miski nakładamy kupkę ryżu, a obok ugotowaną paprykę.  Na paprykę wykładamy tofu z patelni i podajemy.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Świetne. ;) Od pewnego czasu mam ochotę na tofu, ale jedyne, jakie dotychczas znalazłam to takie za 23 zł w Carrefourze.. ;O Więc sobie darowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie słodkiego z ostrym :-). Ostatnio łączyłam gruszkę z dynią i papryką i wbrew pozorom było bardzo smaczne. Jakiś czas temu przekonałam się do tofu, więc dodaję przepis do ulubionych :-).
    PS A co do kaki, to jest pyszne:-). Bardzo słodkie, ciężko je porównać do jakiegoś innego owocu. Chyba najbardziej przypomina w smaku mango, tyle ,że jest jeszcze lepsze:-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz rację, tofu jest pyszne, jeśli jest dobrze przyrządzone (o czym chyba najlepiej świadczy tofu marynowane, które uwielbiam). A połączenie tofu z mango brzmi idealnie. Na pewno przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jadłam togu przyrządzane przez siebie (złe wspomnienia) w restauracji (również złe) i u koleżanki (trochę lepsze, ale też złe). I zdania nie zmienię, że ma smak tektury ;)Może to kwestia po prostu mojego smaku, nie samego tofu. Tak jak inni nie lubią pomidorów, tak ja mogę nie lubić tofu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno pyszne:) Na szczęście mam dobre doświadczenia z tofu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne i pomysłowe danie:) Może nawet przekonałabym moją rodzinkę do tofu taką potrawą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam nigdy tofu. Ale ryż z sosem słodko-kwaśnym, uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!