sobota, 5 listopada 2011

Jęczmienne pancakes pomarańczowo-kardamonowe

9 komentarzy:
 
Smak mąki jęczmiennej nie jest aż tak bardzo wyczuwalny, jak gryczanej, daje jednak subtelny posmak, który odróżnia je od zwykłych penkejków. Do tego skórka pomarańczowa i kardamon- czyli jedne z tych dodatków aromatyzujących, które lubię najbardziej.








Składniki na porcję
  • 5 płaskich łyżek mąki jęczmiennej razowej (może być ze zblendowanych płatków jęczmiennych)
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka siemienia lnianego
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2/3-3/4 szklanki mleka sojowego
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka syropu z agawy
  • skórka otarta z małej, sparzonej pomarańczy
Dodatkowo
  • miąższ pomarańczy
  • sojagurt, tofuserek, śmietanka sojowa lub inna roślinna

W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy skórkę pomarańczową, olej, syrop i mleko sojowe. Odstawiamy na chwilę, żeby siemię napęczniało. Jeżeli ciasto jest za gęste- dodajemy więcej mleka, a jeśli za rzadkie- nieco więcej mąki pszennej pełnoziarnistej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego.
Rozgrzewamy suchą patelnię ceramiczną lub teflonową. Nalewamy po łyżce ciasta na placek na średnio rozkręconym gazie. Zmniejszamy gaz do minimum. Smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia. Podajemy z kawałkami pomarańczy i innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!






9 komentarzy:

  1. Oooo, ale fajne placki, może spróbuję z zblendowanymi płatkami jęczmiennymi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydają się takie puszyste! Muszę ich kiedyś spróbować, oficjalnie lądują na mojej długiej liście placków do zrobienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne genialne placki, które muszę zrobić:). PS Zrobiłam dzisiaj dyniowe placuszki z Twojego przepisu:). Trochę zmodyfikowałam przepis, ale wyszły pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam problem ze światłem, ale uwierz, że u ciebie tego nie widać ;)
    A placuszki boskie, muszę kiedyś dodać skórki pomarańczowej do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak Ty robisz placki to wiadomo, że będą oryginalne i pyszne ;3

    OdpowiedzUsuń
  6. to jest to co bym zjadła :)! mimo ciemnego zdjęcia, wyglądają i tak smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jęczmienne? jestem ciekawa smaku x) bo kaszę bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem zachwycona! Zdrowo, pysznie, jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!