niedziela, 20 listopada 2011

Pełnoziarniste pierogi z bananem i masłem orzechowym

26 komentarzy:
 
Od dawna przymierzałam się do takiego farszu, byłam ciekawa, czy pasuje do pierogów.
Wyszły słodziutkie, aromatyczne, pyszne po prostu.
Idealny sposób na zaspokojenie chęci na słodkie bez podjadania słodyczy.







Składniki na porcję
  • mały banan
  • łyżka masła orzechowego (najlepiej domowego)
  • odrobina soku z cytryny
  • cynamon
  • 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 3/4 łyżki zwykłej mąki
  • szczypta soli
  • ok. 50ml wody

Banana rozgniatamy widelcem z masłem orzechowym, sokiem z cytryny i cynamonem.
Na blat wysypujemy mąkę i sól, robimy dołek. Powoli wlewamy wodę rozcierając ją z mąką  palcami. Dolewamy tyle wody, aby można było zagnieść w miarę elastyczne, ale niezbyt klejące się ciasto. Wałkujemy na dość cienki placek podsypując mąką, wykrawamy krążki dużą szklanką do drinków, nakładamy po ok. łyżeczce farszu na piróg i zlepiamy. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, zmniejszamy nieco gaz gdy woda ponownie się zagotuje. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
Najlepiej smakują popijane dowolnym, schłodzonym w lodówce mlekiem.
Smacznego! 

26 komentarzy:

  1. Świetna propozycja ;) Jestem ciekawa ich smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. AAA. Chcę to. o_o Zapisuję. Robię. Nie wiem kiedy, ale banany na mnie patrzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne to słodkie nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  5. intryguje mnie połączenie bananów i masła orzechowego, słyszałam o takich muffinach, ale takie pierogi, to dopiero musi być uczta:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś próbowałam knedli z bananem i trochę się zawiodłam- w ogóle nie było go czuć. Ale w połączeniu z masłem orzechowym... hmmm... chyba warto wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Boże, jestem tak szczęśliwa, że przez przypadek znalazłam Twojego bloga, że mam ochotę śpiewać. Zaraz przejrzę go całego wzdłuż i wszerz, będę wpatrywać się w każde przepyszne zdjęcie i czytać każdy przepis. Jesteś genialna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm pychota. Nie wpadłabym na to, żeby zrobić z tych składników farsz do pierogów :) Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  9. shaday: tak jak napisałam: "Składniki na porcję", czyli jedna :) Moja rodzina miała na obiad coś, co jedzone przeze mnie wczoraj mi zaszkodziło, więc zrobiłam sobie taką mała porcję pierożków ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. No, na początku zastanawiałam się, czy to "1 i 3/4 zwykłej mąki" odnosi się na pewno do łyżek. ;) Ale generalnie to trochę nieuważna jestem. A ta wspominania zwykła mąka jest do podsypywania, czy normalnie, do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  11. Do ciasta, ale jak trzeba to można podsypać jakąkolwiek. Ja do podsypywania wolę białą, bo mi jej nie szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. 7 łyżek to ile w szklance? generalnie moim zdaniem to strasznie dużo, bo u mnie w szklance mieści się 6 łyżek, a porcja z ponad szklanki mąki to chyba nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oja, są cudowne, na dodatek taka mała porcja! Już wiem co będzie na obiadek w tym tygodniu.. to, co małe misie lubia najbardziej.. mniam <3

    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Emmo, zaznaczę, że chodzi o łyżki płaskie. Wyszło mi ok. 2/3 szklanki

    OdpowiedzUsuń
  15. o rany, bananowo-orzechowo-pierogowe niebo. no, perfekcja i ślinotok mogą iść w parze.

    OdpowiedzUsuń
  16. pierogi z bananem? No o takim połączeniu jeszcze nie słyszałam, haha :d jestem ciekawa smaku tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. kochana cóż za farsz!! mam ostatnio faze, co prawda na ruskie, ale twoja propozycja zmienia moje plany ! bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  18. zadziwiająca,acz kusząca propozycja;)
    śliczne Ci wyszły falbanki,mnie nigdy się nie udają.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jejuś, to musiało być nieziemsko pyszne;)
    podrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Woow, ale super genialne pierogi ! Jeszcze tak kreatywnej wersji nie widziałam ! Love, love ; )

    OdpowiedzUsuń
  21. Pierożki na słodko? To coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  22. Banan ?
    Pierogi ?
    Banan ?
    W pierogu ?
    Pieróg z bananem ?

    Aaaaa!!!! Nigdy w życiu bym nie wpadła !
    Moje życie już nigdy nie będzie takie jak kiedyś ! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!