piątek, 25 listopada 2011

Zupa-krem z gruszki i pietruszki

5 komentarzy:
 
Ni z gruchy, ni z pietruchy, ale z obu razem.
Pyszna, jakkolwiek dziwne mogłoby się wydawać to połączenie. Polecam. Zwłaszcza niedowiarkom.


fot. później



Składniki na porcję
  • szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 3 łyżki brązowego ryżu
  • 1 średnia gruszka (użyłam konferencji)
  • odrobina soku z cytryny
  • pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
  • szczypta pestek dyni
  • natka pietruszki do ozdoby


W garnku umieszczamy obraną, umytą i pokrojoną na 4-5 kawałków pietruszkę (kawałki mniej-więcej równej grubości). Zalewamy bulionem wstawiamy na gaz, zagotowujemy. Dodajemy opłukany ryż. Mieszamy, zmniejszamy gaz. Gotujemy 30-35 minut. Gruszkę kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Trzy ćwiartki obieramy delikatnie ze skórki i kroimy na średniej grubości kawałki, dorzucamy do zupy na ostatnie 5-10 minut.
Zdejmujemy zupę z gazu, umieszczamy w pojemniku do miksowania. Doprawiamy obficie pieprzem, dodajemy po sporej szczypcie gałki i imbiru, wlewamy sok z cytryny. Miksujemy całość na gładki krem. Przelewamy do miseczki i ozdabiamy pokrojoną wzdłuż na plasterki ćwiartką gruszki, pestkami dyni i natką pietruszki.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. pycha! lubię takie zupki -i na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślałam, że ta gruszka i pietruszka w tytule to tylko dla rymu, a to jednak zupa ;) Połączenie bardzo mi się podoba, bo ugotowana pietruszka jest słodziutka i do gruszki z pewnością pasuje. Przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!