niedziela, 25 grudnia 2011

Barszcz czysty

7 komentarzy:
 
Danie kojarzone z Bożym Narodzeniem, które gości u mnie w domu na co dzień. Zawsze z pierogami.








Składniki
  • 2kg buraków
  • 1kg marchwi (6-7 sztuk)
  • 1 duża pietruszka
  • pół dużego selera lub jeden średni
  • 1 por
  • 1 cebula (opalona nad palnikiem)
  • garść suszonych grzybów
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 duże liście laurowe
  • chlust octu (3-4 łyżki)
  • sól do smaku
  • majeranek
  • woda (w takiej ilości, żeby przykryć warzywa)
  • opcjonalnie odrobina koncentratu z buraka

Obrane i umyte warzywa umieszczamy w dużym garnku. Marchewki kroimy w poprzek na połówki, selera na cztery części, buraczki na dwie-trzy części- w zależności od wielkości warzyw (kawałki powinny być mniej więcej podobnej wielkości). Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe, grzyby suszone, zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Dodajemy ocet (dzięki temu barszcz nie zblednie). Gotujemy ok. 2 godziny, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, majerankiem, ewentualnie koncentratem z buraka, jeśli kolor i smak jest za mało intensywny.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. lubię ten świąteczny smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam te święta właśnie za ten barszcz :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ukochany <3 Mama robi najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham barszcz! A najlepsze jest to, że niby każdy powinien smakować bardzo podobnie, a tak naprawdę co kucharz/kucharka to kompletnie inny smak ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!