środa, 25 stycznia 2012

Azjatyckie pierożki dim-sum z tofu

5 komentarzy:
 
Proponuję Wam lekkie pierożki gotowane na parze. Nadziewane aromatycznym, orientalnie doprawionym farszem.
Tofu nie jest może produktem spożywczym, który polubi każdy, sporo ludzi jest do niego uprzedzonych, a najczęściej wynika to z:
a) słuchania opinii innych, którzy twierdzą, że to niezjadliwe lub...
b)...próbowania tofu w stanie surowym i zaprzestania jakichkolwiek dalszych prób jego przyrządzania.
A to błąd! Dobrze doprawione, zamarynowane lub poddane obróbce cieplnej tofu to uczta dla podniebienia i skarb dla zdrowia.
Przepis na ciasto inspirowany tym z programu "Rewolucja na talerzu". 





Składniki na 2 porcje
Ciasto
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej drobno mielonej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
Farsz
  • 1/2 kostki tofu naturalnego (90g)
  • kilka kropli sosu sojowego
  • kilka kropli soku z limonki
  • łyżeczka oliwy
  • sól
  • chili
  • kurkuma (na czubku noża)
  • imbir (spora szczypta)
  • tymianek suszony
  • 1/2 ząbka czosnku (rozgnieciony)
  • łyżeczka prażonego sezamu
Do podania
  • warzywa gotowane na parze
  • sezam
  • sos sojowy, sok z limonki

Składniki na ciasto mieszamy, szybko wyrabiamy i wkładamy w folii do lodówki na 15 minut.
Składniki na farsz (z wyjątkiem sezamu) miksujemy dokładnie blenderem. Dodajemy sezam, mieszamy.
Ciasto wałkujemy dość cienko, wykrawamy nożem kwadraty o wymiarach 6x6cm (powinno wyjść ich 10). Nakładamy łyżeczką farsz i lepimy pierożki dim-sum. Gotujemy na parze 10-12 minut. Podajemy z ulubionymi warzywami gotowanymi na parze, skropione sokiem z limonki i sosem sojowym, posypane sezamem.
Smacznego!







 

5 komentarzy:

  1. są boskie :D muszę koniecznie spróbować tofu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie świetne ! Chetnie bym spróbowała, ale od razu gotowe :D
    Deserki są smaczne, ale same mi średnio podchodzą. Wolę zjeść je właśnie z kaszkami, owsianką, plackami...:)
    Właśnie chyba kupię taki najzwyklejszy krem na te dłonie, jak skończy mi się obecny, być może pomoże.

    OdpowiedzUsuń
  3. Farsz ma piękny kolor. A pierożki niesamowite kształty! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. och, no fenomenalne, pięknie ci wyszły. Ostatnio takie pierożki robił mój kolega, ale wyszły mu trochę nieforemne, no i robił z mięsem, a takich z tofu chętnie bym wypróbowała.

    cudnie się żółci ta kurkuma :)

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!