wtorek, 24 stycznia 2012

Chlebek owsiano-cynamonowy

4 komentarze:
 
Oryginalny przepis na ten chlebek pochodzi stąd. Zmodyfikowałam go nieco, aby był jeszcze bardziej owsiany i wegański. Mam ferie, więc mogę sobie pozwolić na wielogodzinne pieczenie chlebków, bułeczek, tudzież innych drożdżowych wypieków. Jest to dużo przyjemniejsze, odkąd odkryłam w moim piekarniku program do wyrastania ciasta drożdżowego.☺







Składniki na bochenek
  • 370ml wrzątku
  • 65g płatków owsianych zwykłych lub górskich
  • 100g sezamu (uprażonego na suchej patelni)
  • 25g świeżych drożdży
  • 60ml ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego/syropu z agawy/ksylitolu
  • 2 łyżki stopionej margaryny bezmlecznej (myślę, że olej też da radę)
  • 2 łyżeczki soli
  • 70g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej drobno mielonej
  • 250g mąki owsianej
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • 2 łyżki cynamonu
  • sezam i płatki owsiane na posypkę

Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić do zmięknięcia płatków i wystudzenia. Wymieszać z sezamem. Margarynę roztopić, wystudzić, dodać do płatków. Wymieszać owsiankę z solą, cynamonem.
Drożdże rozczynić ciepłą wodą. Wymieszać z cukrem lub syropem z agawy (ja dałam łyżkę cukru i łyżkę agawy), odstawić na 10-15 minut.
Dodać drożdże do owsianki, wymieszać. Stopniowo dosypywać mieszankę mąk i otrębów, aż powstanie sztywne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod ściereczką na 15 minut.
Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiać ok 15 minut, aż ciasto będzie jedwabiście gładkie i jednolite. Włożyć do lekko natłuszczonej olejem miski i obrócić, aby całe lekko pokryło się tłuszczem. Odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wyrabiamy jeszcze chwilę, formujemy bochenek, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrastania na 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W chlebku robimy nacięcia nożem, smarujemy go wodą i posypujemy sezamem i płatkami owsianymi. Pieczemy 40-45 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Sezam, cynamon i płatki owsiane... lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebem wygląda super.
    Czekam na kolejne przepisy. :)
    Akurat kupiłam drożdże z zamiarem upieczenia czegoś smacznego jutro.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam czy zamiast drożdzy można użyć zakwasu albo proszku do pieczenia jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam się aż tak bardzo na pieczeniu chleba i nie wiem, czy zakwas i drożdże można sobie tak dowolnie zmieniać. Jeśli chodzi o zamianę z proszkiem do pieczenia, to odpadałoby tutaj to całe wyrastanie, bo proszek działa natychmiast i po jego dodaniu ciasto powinno się znaleźć dosyć szybko w piekarniku. Nie ryzykowałabym.

      Usuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!