wtorek, 31 stycznia 2012

Tofuplacki z rodzynkami

10 komentarzy:
 
Zapasy tofu już się kończą, a nie wiem kiedy znów uda mi się ten serek dostać, pomyślałam więc o czymś w rodzaju "słodkiego pożegnania". Już od dawna chodziły mi takie placuszki po głowie. Wczoraj też takie jadłam, ale wyszły zbyt delikatne. Dzisiejsze były idealne, pięknie pachniały i zbyt szybko się skończyły.










Składniki na porcję (5-6 małych placuszków)
  • 1/2 kostki tofu naturalnego (90-100g)
  • 1/3 szklanki ulubionego mleka roślinnego
  • łyżeczka syropu z agawy
  • esencja waniliowa
  • łyżeczka oleju
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka mąki z ciecierzycy
  • łyżka mielonego lnu (świeżego, nie zmielonego fabrycznie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garstka rodzynek
  • olej do smażenia

Rozdrobnione tofu miksujemy dokładnie blenderem z mlekiem roślinnym, syropem z agawy, esencją waniliową, olejem, sokiem z cytryny (hojnie), odrobiną cynamonu i szczyptą soli. Dodajemy partiami mieszankę mąki kukurydzianej, cieciorkowej i mielonego lnu nadal miksując. Powinno powstać gładkie, BARDZO gęste ciasto (nie bójcie się, że placki wyjdą zbyt suche- tofu nieco zrzednie pod wpływem temperatury i konsystencja będzie OK). Odstawiamy masę na 5-10 minut. Dodajemy rodzynki i proszek do pieczenia, mieszamy. Na patelnię wylewamy odrobinkę oleju, rozsmarowujemy równomiernie. Rozgrzewamy ją dobrze, zmniejszamy nieco gaz i wykładamy małe porcje ciasta przy pomocy drugiej łyżki, jednocześnie lekko rozprowadzając ciasto na boki i formując placki. Zmniejszamy gaz do minimum i smażymy po parę minut z każdej strony. Przewracamy przy pomocy dwóch łopatek.
Podajemy z ulubionymi dodatkami lub same.
Smacznego!








10 komentarzy:

  1. Kusisz, kusisz. :) Musze w końcu spróbować tofu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe oswojenie tofu. Ja jadłam tylko raz, ale nawet mi samakowało. Trzeba by spróbować też wersji na słodko:)

    Jeśli mogę:

    Zapraszam do wzięcia udziału w badaniach magisterskich. Jeśli nie spełniacie warunków (18-30 rok życia, mieszkający z rodzicami), to może ktoś znajomy pasuje do badania? Dziękuję za wszelką pomoc! Będę wdzięczna za udostępnianie na swojej tablicy albo rozesłanie znajomym:). http://www.facebook.com/events/358503757495487/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe placuszki. Wpadłabym na takie śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ja muszę w końcu kupić tofu!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawa propozycja (;

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno wypróbuję. Jak tylko kupię tofu :P Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. kolejny świetny przepis z tofu w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też chciałabym zakupić tofu, drogie jest?
    A placuszki doskonałe. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To z Polsoi nie jest drogie, jakieś 4 zł za kostkę

      Usuń
  9. pięknie wygląda to Twoje śniadanie! właśnie dziś mam zamiar kupić tofu i wypróbować te placki, jeszcze poszperam u Ciebie w poszukiwaniu innych przepisów z tofu :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!