sobota, 25 lutego 2012

Marmoladka z suszonego mango i żurawiny

15 komentarzy:
 
Ten prosty sposób na marmoladę z suszonych owoców znalazłam na Kotlet.tv. Bardzo mi posmakował i zaczęłam wymyślać różne warianty. Przepis jest jak konstrukcja cepa i pewnie wiele osób go zna, ale może ktoś właśnie tutaj zetknie się z nim pierwszy raz i poczuje się zainspirowany?
Genialny na śniadanie, przekąskę, słodką kolację, podwieczorek, a jeśli zrobimy ją gęstszą- może posłużyć za nadzienie do rogalików, słodkich bułeczek, tartaletek...






Składniki

  • kubek suszonego mango w kawałkach
  • 1/3 kubka suszonej żurawiny
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu i imbiru
  • 1 i 1/3 kubka wody

W rondelku umieszczamy suszone owoce z przyprawami i sokiem z cytryny. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż owoce napęcznieją a płyn nieco się zredukuje. Lekko studzimy, miksujemy blenderem. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zakręconym słoiczku.
Smacznego!


Wegańskie słodkości!   Bądź FIT na wiosnę!

15 komentarzy:

  1. Suszone mango można dostać w Rossmannie

    OdpowiedzUsuń
  2. O właśnie, nigdy nie jadłam suszonego mango, a co dopiero konfitury. :) Podejrzewam, że smakuje super.

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się;)na pewno nieziemsko pchnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. super pomysł! napewno nieźle smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak domowe przetwory :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję :)
    Wszystko co domowe smakuje lepiej. Fantastyczny przepis i baardzo zdrowy, bo bez dodatku cukru ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie u Ciebie widzę ten pomysł pierwszy raz, genialny! :D
    Na pewno wypróbuję Twój wariant. Po ile to mango w Rossmannie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam, to 5-6 zł za 100g. Tanie nie jest, ale warto :)

      Usuń
  8. Zawsze wyjadałam suszone mango z kupnej mieszanki musli;).
    Apetyczny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam podobną, ale z samej żurawiny. To połączenie musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam i jest obłędnie pyszne!!! Jedyny problem to cena. Malutki słoiczek to ok. 10zł ale smak to w zupełności rekompensuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam i jest obłędnie pyszne!!! Jedyny problem to cena. Malutki słoiczek to ok. 10zł ale smak to w zupełności rekompensuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam w domu. Mango kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością (http://www.ekosmakosz.pl/suszone_owoce.html) i rzeczywiście rewelacja ! Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!