wtorek, 27 marca 2012

Ciepła sałatka z pęczaku i prażonej fasoli

13 komentarzy:
 
Prażona fasola nadaje tej sałatce wyśmienity smak i jest tu składnikiem zupełnie przypadkowym. Chciałam przyrządzić fasolę na kształt wspominanych tu wcześniej orzeszków sojowych, jednak nie wyszło mi to zbyt dobrze. Po namoczeniu nasion fasoli i uprażeniu ich w piekarniku były one zbyt twarde. Dosłownie zęby można było sobie na nich połamać. Nie jestem zwolenniczką wyrzucania jedzenia, schowałam więc nieszczęsne fasolowe "orzeszki" z myślą, że kiedyś może znów je namoczę i ugotuję. Tak też zrobiłam, gdy naszła mnie ochota na obiadową sałatkę. To był strzał w dziesiątkę!

Zdaję sobie sprawę, że moczenie, prażenie, potem ponowne moczenie i gotowanie jest czasochłonne, myślę jednak, że równie dobrze można suchą fasole uprażyć przed moczeniem na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, tak długo aż nasiona lekko zbrązowieją i zaczną charakterystycznie pachnieć.






Składniki na porcję
  • 4 łyżki ugotowanej białej fasoli (uprzednio uprażonej i namoczonej przez noc)
  • 4 łyżki pęczaku + szczypta kurkumy
  • 1 główka czerwonej cykorii
  • 1/3 dużej czerwonej papryki
  • 1/4 czerwonej cebulki
  • dressing: niepełna łyżka oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, sok z 1/2 małej pomarańczy, sól, chili
  • koperek i prażone fistaszki na wierzch
Opłukaną kaszę gotujemy na parze w 8 łyżkach wody metodą całkowitej absorpcji, z solą i szczyptą kurkumy, aż wchłonie cały płyn.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na długie paski. Czerwoną cykorię myjemy i dzielimy wzdłuż na ćwiartki. Gotujemy paprykę i cykorię na parze przez 5-7 minut (w zależności od preferowanej miękkości). Obraną i umytą ćwiartkę cebulki siekamy drobniutko. W shakerze łączymy składniki na dressing.
W misce mieszamy fasolę, ugotowany pęczak, paprykę, cebulkę. W miseczce układamy dekoracyjnie ćwiartki cykorii, wykładamy na nie sałatkę, polewamy ją dressingiem. Wierzch posypujemy koperkiem i prażonymi fistaszkami.
Smacznego!





Gotowanie na parze  Sałatki bez majonezu

13 komentarzy:

  1. pysznie i wiosennie! uwielbiam pęczak, mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po raz kolejny Twoja pomysłowość wprowadza mnie w zdumienie :) Ciekawa jestem, jak musi smakować i pachnieć taka podprażona fasolka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sałatki z pęczaku. Ta zachwyca kolorami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta wersja zdecydowanie nie jest słodka (domyślam się, że migdałowy był!) ;)

    Ach, to cykoria! Myślałam, że ryba :P Pęczak... mniam mniam, moje zeszłoroczne odkrycie.

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko! Uwielbiam tą akcję bez majonezu, dziękuję za umieszczenie jej tutaj! :D
    Sałatka przepyszna, kocham fasolę i pęczak <3

    OdpowiedzUsuń
  6. myślę, że bardzo by mi posmakowała ta sałatka, zwłaszcza że z pęczakiem jest :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, ciepła idealna na kolację. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super pomysł na sałatkę. Z fasolą też fajnie, można wykorzystać fasolę służącą do obciążania tarty przy pieczeniu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. u Ciebie zawsze wszystko ak slicznie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna :) I czekam na buraczkowy przepis :P

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!