środa, 7 marca 2012

Domowy budyń orzechowy

9 komentarzy:
 
Odkąd zrobiłam budyń bananowy do nadziania muffinek nie mogłam przestać myśleć o wariacjach na temat. I tak więc w niedalekiej przyszłości wytworzyłabym coś podobnego. Przecież to takie proste jak zrobienie budyniu z torebki! A nawet lepsze, bo jego smak można dostosować do swojego "widzimisię". Nie znaczy to, że na zawsze skreślam budynie ze sklepu, bo też są smaczne na swój sposób, ale domowy jest... po prostu milion razy lepszy.






Składniki na porcję
  • 1 i 1/3 szklanki mleka orzechowego (np. migdałowego lub z orzechów laskowych) lub sojowego
  • łyżka gładkiego masła orzechowego
  • 1-2 łyżeczki syropu z agawy (ja użyłam skoncentrowanego syropu i łyżeczka wystarczyła)
  • kilka kropli naturalnej esencji waniliowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej

W shakerze rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki mleka roślinnego przez energiczne potrząsanie. W emaliowanym rondelku zagotowujemy szklankę mleka roślinnego z masłem orzechowym, syropem z agawy i esencją waniliową. Cały czas mieszamy, aby rozpuszczające się masło orzechowe dobrze się rozprowadziło po mleku. Zdejmujemy na moment rondelek z gazu, potrząsamy jeszcze raz shakerem i wlewamy powoli mieszankę mąki i mleka, cały czas mieszając energicznie. Nie przerywając mieszania wstawiamy rondelek z powrotem na gaz i zmniejszamy go do minimum. Wciąż mieszając gotujemy budyń, aż zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji (nie powinno to zająć dłużej niż minutę).

Podajemy od razu z dowolnymi dodatkami, np. ozdobiony orzeszkami.
Smacznego!



Wegańskie słodkości!

9 komentarzy:

  1. Mi pyszny budyń wychodził ze zmiksowania dwóch bananów ok. 1,5 szklanki mleka i gdzies 2-3 lyzek mleka kokosowego tego gestego i podgrzaniu :) Ale ten wygląda pysznie
    x

    OdpowiedzUsuń
  2. na początku przeczytałam składniki na porcję: 1 i 1/3 szklanki masła orzechowego.. czytam jeszcze raz...myślę sobie: czemu tak dużo? dopiero za trzecim razem zauważyłam, że to mleko :)
    przepis oczywiście wypróbuję, jako miłośniczka masła orzechowego. budyń ma nawet taki kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne! Muszę w końcu kupić masło orzechowe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już różne budynie, kawowe czekoladowe, waniliowe, cappuccino.
    Ale na to bym nie wpadła! :)Jako wybitny budyniożerca i wielbicielka masła orzechowego spróbuję Twojego budyniu na 100%. Znając życie już jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam nigdy domowego budyniu, ale orzechowy...brzmi swietnie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj tak domowy najlepszy! świetnie wygląda z tymi orzechami mniam ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja raz w życiu próbowałam robić domowy, ale jakuś mi się zwarzył, bo chyba źle mieszałam ;< widzę, że masz zakładkę wegan, będę często zaglądać :D

    OdpowiedzUsuń
  8. kolejny Twój przepis do wypróbowania :). Przypomniałam sobie, że jakiś czas temu robiłam Twoją zupę z gruszki i pietruszki i jest rewelacyjna :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma to jak domowy budyń! Pomysł ze smakiem orzechowym - obłędny :) Mam ochotę na taki, z podprażonymi orzeszkami, tylko muszę uzupełnić kuchenne zapasy :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!