środa, 28 marca 2012

Różowo-kakaowa manna. Banan, kakao... i burak.

20 komentarzy:
 
O cudownych właściwościach buraka w słodyczach wiedziałam już dawno, ale nie sądziłam, że to warzywo może się tak świetnie sprawdzić w słodkich daniach śniadaniowych! Bez dodatku jakichkolwiek owoców smakuje troszkę specyficznie, ale gdy dodamy np. kakao czy słodkiego banana- smaki się doskonale równoważą. Zachęcam do wypróbowania tego połączenia, pozytywnie Was zaskoczy!
Poza tym mając miseczkę pełną takich kolorów nie sposób się nie uśmiechnąć. ☺
Zainspirowała mnie slyvvia. Dzięki!







Składniki na porcję
  • 2/3 szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • 5 łyżek puree z ugotowanego na parze buraka
  • banan
  • kardamon
  • 2 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka zarodków pszennych
  • kilka kropli naturalnej esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki kakao
  • po garstce płatków migdałowych i wiórków kokosowych na wierzch

Miksujemy razem mleko, puree buraczane i banana (ja zostawiłam kilka plasterków do ozdoby) z kardamonem i esencją waniliową. Wlewamy do emaliowanego rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu mieszając. Wsypujemy powoli kaszę z zarodkami, cały czas mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Połowę wlewamy do miseczki. Drugą mieszamy z kakao (rozrobionym w odrobinie wody, aby nie zrobiły się kluski) i wylewamy na wierzch. Delikatnie mieszamy, aby warstwy się nieco przeniknęły, ale nie wymieszały na jednolitą masę. Posypujemy z wierzchu płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi, ewentualnie ozdabiamy plasterkami banana.
Smacznego!

20 komentarzy:

  1. uwielbiam manna, od małego ;))

    a buraki kocha mama moja, wiec spokojnie zjemy na pol hehe,

    OdpowiedzUsuń
  2. :D ahhh pyszne!! kocham buraka!

    OdpowiedzUsuń
  3. w kwestii warzywnych śniadań, mogę polecić owsiankę ze startą pietruszką, masłem orzechowym i bananem lub owsianka pietruszka&gruszka&migdały ;) a ostatnio zdobyłam i po raz pierwszy jadłam pasternak (w surówce do obiadu) i sądzę, że do słodkich śniadań również będzie świetny. tylko muszę go znów upolować, bo niestety nie jest zbyt popularnym warzywem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pietruszka na słodko? Do zapamiętania :) łączyłam ją z owocami, ale w daniach wytrawnych
      z tym pasternakiem to prawda, bo ja nawet nie wiem jak on wygląda :D

      Usuń
  4. Kiki jesteś kulinarnym świrem manna z burakiem Boskie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ps: świetne zdjęcie zalatujące gotykiem :)

      Usuń
    2. Dziękuję (również w imieniu koleżanki, która zdjęcie robiła) ^^

      Usuń
  5. Nie wpadłabym na to! Kolor ma naprawdę zachwycający. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kiedyś coś podobnego z kaszą jaglaną. Uwielbiam połączenie buraka i banana:). Świetny kolorek.

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę się odważyć na takie połączenie ;) wygląda jak zmiksowane jeżyny, jagody, bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. i burak? ojej, ale ciekawe.
    chociaż nie wiem, chyba nie starczy mi odwagi na skosztowanie takiego połączenia. nieestety nie dla mnie takie eksperymenty ;]

    OdpowiedzUsuń
  9. od razu kojarzy się z owocami leśnymi! kolor jest boski!

    OdpowiedzUsuń
  10. cudny kolor i pewnie smakowita zawartość miseczki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się, że smakowało :D Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. burak na śniadanie o tak :).

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawe połaczenie, warto do niego przekonywac innych (:

    OdpowiedzUsuń
  14. Ubolewam nad swoim lenistwem, ale muszę w końcu kupić buraka i przygotować coś z tym warzywem.
    Twoja manna prezentuje się przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. tak tak, ja barwiłam ryż burakiem i kolor wychodzi nieziemski. Śniadanie wyszło Ci przeurocze!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię i buraki, i mannę, więc od razu przekonałaś mnie do takiego połączenia. W dodatku ten kolor... cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Do zrobienia :) Nie ma dnia, żebym nie zjadła buraka w jakiejś obojętnie jakiej postaci (chociażby łyżkę ze słoika)
    Mam jakieś wyjątkowo duże buraczane potrzeby ostatnio.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!