środa, 11 kwietnia 2012

Mini tofuserniczek orzechowy

11 komentarzy:
 
Wpadam dosłownie na moment, bo goni mnie czas. Pracuję nad prezentacją na finał konkursu powiatowego z angielskiego, który jest w tę sobotę. Wybrałam temat dotyczący kulinariów, oczywiście. ^^
Korzystając z krótkiej przerwy podzielę się z Wami kolejnym pysznym pomysłem na wykorzystanie tofu, który już jakiś czas temu wpadł mi do głowy, a teraz wreszcie został zrealizowany (średnia arytmetyczna wolnego czasu i połowy kostki tofu samotnie leżącej w lodówce).
Bez zbędnych wstępów, bo muszę lecieć- ta daaam!






Składniki na porcję
  • 100g tofu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki syropu z agawy
  • odrobina esencji waniliowej
  • odrobina soku z cytryny
  • ew. odrobina skórki otartej ze sparzonej cytryny lub innego cytrusa
  • czubata łyżeczka gładkiego masła orzechowego
  • łyżeczka mielonego lnu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka niesolonych fistaszków i 1/2 łyżeczki syropu z agawy na wierzch
  • odrobina oleju i tarte orzechy arachidowe do wysmarowania i wysypania ramekina
Blendujemy na gładką masę tofu, syrop z agawy, esencję, sok z cytryny, masło orzechowe, len i proszek do pieczenia. Mieszamy ze skórką cytrynową. Przekładamy masę do wysmarowanego olejem i wysypanego tartymi orzechami ramekina, wygładzamy powierzchnię. Układamy na wierzchu orzeszki i lekko je wciskamy. Kropimy syropem z agawy.
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Jemy na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.
Smacznego!








11 komentarzy:

  1. Moje opuszczone tofu ma już dość lodówki, chyba wypróbuję Twój serniczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze chciałam spróbować tofusernika :D.

    OdpowiedzUsuń
  3. To tofu mnie intryguje :D
    Powodzenia!: )

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja tofu jak nie spróbowałam, tak nie spróbowałam. I nigdzie znaleźć nie mogę, więc pewnie nie spróbuję. A się ślinię. :O

    OdpowiedzUsuń
  5. Tofusernik? *.* chcę chcę chcę!

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham tofu! Ostatnio udało mi się zdobyć wędzone - niebo :D
    Chciałabym spróbować czegoś słodkiego z tofu w roli głównej!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernika z tofu jeszcze nie próbowałam:). Super wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. super:) juz akceptuje w akcji jedzenie dla sportowcow:)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!