poniedziałek, 28 maja 2012

Gofry gryczane

21 komentarzy:
 
Te gofry robiłam w sobotę rano. Jedne z lepszych jakie jadłam, nie ma w tym ani grama przesady. Nie zawierają jajek, tradycyjnego mleka, oleju czy innego tłuszczu (nie licząc tego do wysmarowania gofrownicy). Mąka gryczana chyba na stałe zagości w mojej kuchni.
Przepis od Tylko Spróbuj z małymi zmianami.






Składniki na 2 gofry
(wartość w tabelce dla jednego gofra, z uwzględnieniem oleju do wysmarowania gofrownicy)
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • niecała łyżka zarodków pszennych lub otrębów ryżowych
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu, soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • niecała 1/2 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
  • 1-2 łyżki domowego musu owocowego bez cukru (u mnie śliwkowy; autorka poleca dżem jabłkowy)
Mieszamy razem suche i mokre składniki, nalewamy ciasto do mocno nagrzanej, posmarowanej odrobiną oleju gofrownicy i pieczemy na chrupko (mi zajęło 8 minut przy mocy 1200W).
Smacznego!



21 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie próbowałam mąki gryczanej, głupio przyznać, ale trochę się boję jej smaku. Skoro piszesz, że są pyszne, to chyba się przełamię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja wciaz nie mam gofrownicy yhh. rozgladam sie i szukam ale wciaz same kiepsciochy widuje (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam markę Dezal, ta którą mam jest bezbłędna :)

      Usuń
  3. Apetyczne zdjęcia, jak tylko zobaczyłam Twoje gofry od razu pomyślałam o wakacjach.

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietnie wygladaja! Chetnie bym sprobowala ich w wersji z mlekiem migdalowym...

    OdpowiedzUsuń
  5. Są przepyszne, my już dwa lata robimy mamy różne odmiany, z różnych mąk, zapraszam :)
    http://blog-alergia.bloog.pl/id,330234470,title,GOFRY-BEZMLECZNE-I-BEZJAJECZNE,index.html
    i ziemniaczane:
    http://blog-alergia.bloog.pl/id,330136289,title,GOFRY-ZIEMNIACZANE-BEZJAJECZNE-i-BEZMLECZNE,index.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczane? Ciekawie :)

      Usuń
    2. też są bombowe, można wykorzystać ziemniaczki z obiadu na przykład :)

      Usuń
  6. wyglądają super! jak tylko znajdę trochę czasu to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ładnie przypieczone - wyglądają na chrupiące

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że nie mam mąki gryczanej. A pszenna razowa albo orkiszowa da radę;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Da, tylko one zabierają trochę więcej płynu- uważaj, żeby nie za gęste wyszło :)

      Usuń
  9. Jak ja dawno nie jadłam gofra. Musze sprawić sobie gofrownicę!

    OdpowiedzUsuń
  10. nie wiedzialam ze gofry bez jajek wgl wyjda ;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam, właśnie zaczęłam zwiedzać Twoje kuchenne królestwo i bardzo mi się tu podoba. Jest super! tyle pomysłów, a gofrów gryczanych nie próbowałam i czas nadrobić zaległości. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie nie robiłam jeszcze nic z mąki gryczanej, przymierzałam się najpierw do placuszków. Ja wczoraj robiłam dopiero moje pierwsze gofry, a niedługo zabieram się za następne. Te też wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jagody! *.* Uwielbiam je. Mogę jeść dosłownie wszystko co zawiera w sobie jagody

    OdpowiedzUsuń
  14. Najlepsze śniadanie na świecie! Robiłam już kilka razy z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :D
      Zasadniczo to przepis nie jest mój, ja go tylko trochę zmodyfikowałam, ale widzę, że warto było podać go dalej :)

      Usuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!