środa, 30 maja 2012

Gofry truskawkowe

5 komentarzy:
 
Lato idzie wielkimi krokami, więc moja ochota na gofry wzrasta wprost proporcjonalnie.
To pierwszy przepis na gofry opracowany od zera przeze mnie. Muszę sobie przyznać, że wyszły naprawdę smaczne!
Oczywiście najlepiej mieć gofrownicę co najmniej o mocy 1000W, inaczej nie wiem czy wyjdą.
Niemniej polecam. Zapach podczas pieczenia- boski!



Składniki na 2 gofry
  • spora garść truskawek
  • 1/4 szklanki mleka sojowego
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka syropu z agawy
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej typ 1850
  • łyżeczka mielonego lnu
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
Miksujemy dokładnie mokre składniki, dodajemy wymieszane suche. Mieszamy, aż powstanie ciasto o gęstszej konsystencji niż na pancakes. Nalewamy masę do mocno nagrzanej, wysmarowanej olejem gofrownicy i pieczemy, aż się porządnie zrumienią (ok. 2 minuty dłużej niż przewiduje instrukcja gofrownicy).
Podajemy ciepłe z truskawkami.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Kusisz pysznymi goframi;). Ostatnio rano brakuje mi czasu na takie pyszności. Chyba w końcu się wkurzę i zrobię sobie takie gofry na obiad;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomicie się prezentują. Ja też ostatnio więcej gofruję :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ciekawy przepis ;o chyba najoryginalniejsze gofry jakie widziaialm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie nigdy nie zostaje truskawek,bo zjadam je nałogowo od tak samiutkie ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis..a gofry wyglądają wyśmienicie..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!