piątek, 22 czerwca 2012

Dyniowy pudding z tapioki z prażonym jabłkiem i brzoskwinią

2 komentarze:
 
Próbowałam już kiedyś wcześniej robić taki pudding z puree dyniowym. Nie wiem, co wtedy spartoliłam, ale wyszedł obrzydliwy. Mogę się tylko domyślać, że wina leżała po stronie nienamoczonej tapioki, przez co zbyt długo musiałam ją gotować, a dolany zbyt wcześnie krem dyniowy się rozgotował, stracił kolor i smak...
W ramach czyszczenia zamrażarki dopracowałam więc recepturę. Różnica- diametralna! Pyszota! Jesienne smaki w środku lata też mają swój urok. ☺





Składniki na porcję
  • 4 łyżki tapioki
  • łyżeczka zarodków pszennych lub otrębów ryżowych
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 1 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych
  • malutkie, kwaśne jabłko
  • mała brzoskwinia
  • łyżeczka syropu z agawy
  • cynamon, imbir


 Tapiokę i zarodki moczymy przez noc w mleku sojowym (w lodówce, pod przykryciem). Rano dodajemy sól, esencję, zagotowujemy na małym ogniu, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy tak długo, aż perełki tapioki staną się szkliste, a pudding- kremowy (powinno to zając ok. 10-15 minut). Cały czas mieszamy (tapioka ma tendencję do przypalania się). Pod koniec dodajemy puree dyniowe i wiórki kokosowe, mieszamy i podgrzewamy jeszcze parę minut, aby całość była ciepła. Ewentualnie dosładzamy, jeśli używamy niesłodzonego mleka.
Równolegle z gotowaniem puddingu, dusimy z odrobiną wody pokrojone w kosteczkę jabłko i brzoskwinię. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon, imbir, syrop z agawy. Owoce powinny być miękkie, ale się nie rozpadać.
Ciepły pudding przelewamy do miseczki i układamy na wierzchu owoce. Najlepszy na ciepło, ale po ostygnięciu też będzie dobry.
Smacznego!



TAPIOKA i ja

2 komentarze:

  1. i ten dodatek duszonego jablka i brzoskwin, ale to musial byc boski smak (:

    OdpowiedzUsuń
  2. czas przełamać swoje uprzedzenia do dyni :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!