środa, 27 czerwca 2012

Najlepsze ciasteczka owsiano-bananowe

5 komentarzy:
 
Kiedy przenosiłam wegańskie przepisy ze starego bloga, złapałam się za głowę. Praktycznie nie piekłam wegańskich ciasteczek. Jedyne, jakie się na blogu znalazły to ciastka z płatków zbożowych. W momencie tych porządków włączyła mi się jednak lampka pedanterii. Uznałam, że przepis jest do dopracowania, tamte ciastka nie były wystarczająco smaczne. Bo komu chciałoby się czekać 1-2 dni aż te twarde kamyczki zmiękną, kiedy kuszą aromaty? Prawdziwy Cookie Monster wyjada w końcu ciastka prosto z blachy, gdy jeszcze są gorące i parzą w język!
Pozmieniałam więc to i owo. Wiecie co? Już boli mnie przez nie brzuch. Nie mogłam się powstrzymać, by nie sięgnąć po jeszcze jedno. Smakują nawet bratu. MOJEMU BRATU, który jest anty na wszystko co owsiane, zdrowe, odżywcze i bogate w błonnik. Te ciastka są tak zdrowe, że mogą nawet robić na śniadanie lub zdrową przekąskę.
W dodatku składniki są z tego gatunku, że praktycznie zawsze ma się je pod ręką (chyba że nie szalejecie za owsianką z masłem orzechowym).





 Składniki na 25-30 ciastek
  • 2 duże, dojrzałe banany
  • łyżka oleju
  • 2 czubate łychy masła orzechowego
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • szklanka błyskawicznych płatków owsianych (najlepiej ze Szczytna, nie są takie trociniaste)
  • szklanka domowego musli tropikalnego
  • niecała szklanka ekspandowanej gryki (lub innego ziarna)
  • 1/3 szklanki mielonego lnu
  • 3/4 szklanki pestek dyni
  • sól, cynamon, imbir- po szczypcie
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody



W dużej misce rozgniatamy dokładnie banany. Mieszamy z olejem, masłem orzechowym, syropem z agawy. Dodajemy płatki owsiane i musli, mieszamy, odstawiamy na 30 minut do nasiąknięcia. Wrzucamy dmuchaną grykę, len, pestki dyni, przyprawy i sodę. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem małe porcje masy i formujemy łyżką ciasteczka spłaszczając lekko. Możemy robić ciacha średniej wielkości lub takie całkiem maleńkie, jak te w pudełeczku na zdjęciu.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut.


 




Coś słodkiego bez cukru i aspartamu

5 komentarzy:

  1. Wyglądają kusząco :D Moja siostra też jest anty, chociaż ostatnio zaczęła jeść kiełki! :o

    OdpowiedzUsuń
  2. I z dodatkiem masła orzechowego! no to już wiem że są pyszne ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez mąki wychodzą? a jak zrobuić mus tropikalny? można go zastąpic np. startym jabłkiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mus, tylko musli :) Możesz też kupić, jeśli nie masz domowej mieszanki. Ważne tylko, żeby to nie była pozlepiana granola, tylko zwykłe sypkie płatki z dodatkiem bakalii. Wychodzą, płatki i mielony len chłoną tyle wilgoci, że wszystko trzyma się kupy :)

      Usuń
  4. Bananowych ciasteczek jeszcze nie jadłam. Skoro posmakowały nawet wybrednemu bratu, to muszą być naprawdę pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!