niedziela, 24 czerwca 2012

Owsianko-lody

10 komentarzy:
 
Czegoś takiego chyba jeszcze nie było- owsianka w nowym, lodowym wymiarze! Idealna na upały, na deser lub nawet śniadanie. Niezwykle kremowa dzięki śmietance owsianej, bosko pachnąca, po prostu pyszna. Nie ma co za dużo się rozpisywać. Trzeba tego spróbować, zwłaszcza, że wykonanie jest naprawdę proste. Jedyne czego potrzeba to troszkę cierpliwości.




Składniki na porcję (sycącą!)
  • szklanka mleka owsianego lub migdałowego
  • 1/3 szklanki śmietanki owsianej 12%
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (takiej o poj. 200ml)
  • łyżka syropu z agawy
  • odrobina esencji waniliowej

Płatki moczymy kilka godzin lub przez noc w lodówce pod przykryciem w mleku i śmietance. Gotujemy płatki na małym ogniu mieszając, aż owsianka zgęstnieje i zrobi się kremowa. Pod koniec gotowania dodajemy syrop z agawy i esencję, gotujemy kilka minut. Zdejmujemy z gazu, miksujemy blenderem (nie trzeba bardzo dokładnie) i odstawiamy do przestygnięcia. Umieszczamy w zamrażarce pod przykryciem w plastikowym pudełeczku. Mrozimy mieszając co ok. godzinę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli zostawimy niechcący dłużej owsianko-lody w zamrażarce bez mieszania, możemy je pokruszyć ząbkowanym nożem i zmiksować blenderem.
Smacznego!






10 komentarzy:

  1. Faktycznie oryginalny pomysł:-). Świetne śniadanie na takie upalne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. do wypróbowania:) koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście czegoś takiego jeszcze nie widziałam, świetny pomysł! taka owsianka będzie idealnym, letnim śniadaniem ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wręcz idealne na 30stopniowe poranki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, namówiłaś mnie, muszę tylko mleko owsiane zdobyć;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeśli z mlekiem i śmietanką owsianą to musi być boska, i to w dodatku w formie lodów! Dałabym jeszcze rozgniecionego banana, idealna słodkość na upały.

    Też myślę, żebyśmy się dogadały. Jakbyś planowała przyjazd do Warszawy to pisz, możemy razem zjeść coś wegańskiego na mieście ;).

    OdpowiedzUsuń
  7. hej,
    jestem strasznie ciekawa jakiej esencji waniliowej używasz:) wybacz pytanie i mą niewidzę, ale to nie jest olejek waniliowy prawda? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej: http://szpinakowawrozka.blogspot.com/2012/03/o-wanilii-manufaktury-smaku-domowy.html

      Usuń
  8. zapraszam do udziału w akcji "dobra owsianka nie jest zla " więcej szczegółów na durszlaku --> http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/dobra-owsianka-nie-jest-zla

    OdpowiedzUsuń
  9. Owies najdroższy! Uwielbiam. Jestem owsianym zboczeńcem. Ale nie jestem fanką lodów.
    Nori można dostać w każdym supermarkecie na dziale z produktami do sushi. Jadłam kilka razy w formie sushi właśnie i moim zdaniem, to jednak inny smak niż ryba. Ale tak, też o tym słyszałam. Obawiam się jednak, że zmieniłoby to mocno kolor całej pasty.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!