sobota, 23 czerwca 2012

Słodkie pancakes cukiniowo-cynamonowe z truskawkami

9 komentarzy:
 
Pokochałam cukinię na słodko dzięki tym slyvviowym plackom. Jednak ze względu na mój nowy sposób odżywiania nie mogłabym już skopiować składnik w składnik tego przepisu. Inspiracja jednak pozostała, chociaż receptura opracowana przeze mnie jest z deczka inna. Pysznie smakują z kwaskowymi truskawkami przełamującymi ich delikatność, zwłaszcza jak są rozciapciane widelcem na papkę.




 Składniki na porcję
  • szklanka startej cukinii (po odciśnięciu z nadmiaru płynu)
  • niecała 1/2 szklanki mleka sojowego
  • łyżeczka oleju + do posmarowania patelni
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • szczypta soli
  • cynamon wg upodobań
  • 1/2 łyżeczki sody
  • garść truskawek
  • łyżeczka syropu z agawy

Mieszamy tartą cukinię, mleko sojowe, łyżeczkę oleju i esencji. Dodajemy wymieszane obie mąki, sól, cynamon i sodę. Mieszamy do połączenia składników. Rozgrzewamy patelnię ceramiczną lub teflonową wysmarowaną odrobiną oleju. Zmniejszamy nieco gaz i wykładamy placuszki łyżką. Smażymy na małym gazie z obu stron, aż zrobią się złociste. Podajemy z truskawkami i syropem z agawy.
Smacznego!






Naleśnikowa Sobota 2

9 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają z tymi truskawkami:).
    Ostatnio próbowałam zrobić wegańskie cukiniowe, ale nie wyszły. Chyba dałam za dużo cukinii, albo mleka... Sama nie wiem. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi kiedyś nie wyszły wegańskie cukiniowe i teraz cały czas robię takie z jajkiem. Może skuszę się na kolejną próbę następnym razem :) Wrzuciłyśmy dzisiaj do naleśnikowej soboty niemal identyczne placki :D

      Usuń
  2. luuubie takie cukiniowe, dawno nie jadalm ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm, czyli jednak da się bez jajka! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cukinii w plackach na słodko jeszcze nie próbowałam,a co chwila natykam się na jakiś przepis z jej udziałem. Ten brzmi zachęcająco, choć nie jestem weganką, ale od kiedy przypadkiem(jajka po prostu się skończyły) byłam zmuszona zrobić placuszki bez jajeczne, bardzo mi takie posmakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam cukiniowych - muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. I to się naprawdę poskleja bezproblemowo? :) Super, bo też uwielbiam cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać placki jakieś rozczłonkowane nie wyszły, były całe i "posklejane" :)

      Usuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!