piątek, 15 czerwca 2012

Tarta słonecznikowa z bobowym wypełnieniem. Recenzja wichajstra do rozcierania czosnku.

12 komentarzy:
 
Niestety, nie mogłam się doczekać świeżego bobu, kupiłam mrożony. Kocham te zielone strączki po prostu, co poradzić... Zielone warzywa są najgenialniejsze: bób, groszek, brokuły, fasolka szparagowa, szparagi, i szpinak- no właśnie!
Przy okazji był pretekst do przetestowania urządzenia do siekania i rozcierania czosnku od Ale Dobre, w końcu bób świetnie komponuje się z takimi cebulowymi dodatkami.

Przede wszystkim plus za wygląd! Nie trzeba go chować po szafkach, bo kształt ma świetny, może robić jednocześnie za kuchennego bibelota-ozdobę.
Pewnie myślicie sobie, że bez sensu inwestować w coś takiego, kiedy można użyć zwykłej praski, ale to nie do końca tak jest w rzeczywistości. Efekt uzyskany przez tego wichajstra jest nieco inny, moim zdaniem lepszy. Daje to mniej więcej taki efekt, jakbyśmy faktycznie posiekali drobniutko czosnek i roztarli go z odrobiną soli. Wtedy jest bardziej aromatyczny niż ten rozmiażdżony w prasce. Mnie osobiście jednak nigdy nie chciało się go siekać, a teraz- TADAAAM, mogę mieć pięknie posiekany i roztarty czosnek w sekundę.
Dodatkowo łatwiej go oczyścić z resztek. ☺



Składniki na małą tartę (2-3 porcje)

Ciasto
  • 150g mąki słonecznikowej
  • 150g dowolnej mąki razowej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki oliwy
  • niecałe pół szklanki wody
  • 1/3 łyżeczki soli
Wypełnienie bobowe
  • ok. 300g bobu (po ugotowaniu i obraniu)
  • 1 i 1/2-2 ząbki czosnku
  • garść listków mięty
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • 2/3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki słonecznikowej
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pestki słonecznika i łyżeczka oliwy na wierzch



Mieszamy w misce suche składniki na ciasto, dodajemy oliwę i wodę, zagniatamy dosyć twarde ciasto. Wałkujemy na średniej grubości placek i wylepiamy nim małą formę do tarty lub (tak jak ja) małą formę silikonową, nieco mniejszą od małej tortownicy. Ciasto wystające poza brzegi odcinamy. Podpiekamy 15-20 minut w 200 stopniach.
Bób powinien być dość miękki. Obrany miksujemy z roztartym czosnkiem, porwanymi listkami mięty, siekaną pietruszką, oliwą, solą, pieprzem. Dodajemy mąkę słonecznikową i umyty, obrany z twardych włókien, posiekany drobno seler naciowy. Mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód i rozprowadzamy równomiernie, wyrównujemy powierzchnię. Skrapiamy wierzch łyżeczką oliwy i sypiemy pestkami słonecznika. Pieczemy w 200 stopniach 30 minut.
Można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, z sosem lub bez.
Smacznego!




12 komentarzy:

  1. u mnie jest już świeży bób, ale 12zł kosztuje :(((
    a też mam do niego wybitną słabość ; )
    dzięki za udział w akcji! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł! uwielbiam takie zdrowe potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta zapowiada sie pysznie! Z bobem polubilam sie niedawno, ale za to mocno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o czosnkowy aromat w tej tarcie mnie przekonuje

    OdpowiedzUsuń
  5. mąka słonecznikowa? oo pierwsze słysze;) wystarczy zmielić słonecznika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tę akurat kupiłam na bogutynmlyn.pl, ale można oczywiście zmielić słonecznika, tylko trzeba to zrobić naprawdę dokładnie :)

      Usuń
  6. Świetnie wygląda. Uwielbiam na zielono :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wytrawnej tarty u nie jeszcze nie było :-). Zapowiada się smacznie;).

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo interesująca jest ta tarta, po pierwsze wizualnie zachwyca, do tego lubię bób, a w tym sezonie jeszcze go nie jadłam, noi uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne tarty, więc jestem zdecydowanie na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam tartę i jest pyszna! :) Może tylko chwilę krócej bym podpiekała, bo brzegi zrobiły się nieco twardawe. Za to cała (w połowie mięsożerna) rodzina chwaliła, a to jest sukces! Dzięki za świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. witam, proszę o poradę: czy można użyć innej mąki niż słonecznikowa do ciasta na tego typu tartę? czy tylko ewentualne mielenie słonecznika? a może kombinacja innej mąki i mielonego słonecznika zamiast 150g mąki słonecznikowej wchodzi w grę? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można zmielić 150g słonecznika, byle naprawdę gładko, na proszek bez większych grudek. Zamiast słonecznika można zmielić pestki dyni czy jakieś orzechy. Jeżeli dodatek takiego proszku z pestek/orzechów ma być mniejszy, to dobrze część zastąpić białą mąką, np. orkiszową

      Usuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!