piątek, 1 czerwca 2012

Lody truskawkowo-rabarbarowe

12 komentarzy:
 
Takich lodów nie kupicie w żadnym sklepie, nie dostaniecie w kawiarence czy lodziarni. Miałam akurat w zamrażarce duszony rabarbar, niechciane przez domowników truskawki (?!) również tam wylądowały ze strachu przed zmarnowaniem. Tylko że samym jakoś im tam było smutno...
Lody są prawie sorbetowe, bo bazą są truskawki i rabarbar, poza tym tylko dwa małe dodatki. Nie trzeba mieć maszynki do lodów. Przepis prosty, jak konstrukcja cepa.
Na pewno będę częściej eksperymentować z wegańskimi lodami. Będę próbowała różnych dodatków żeby zobaczyć, jak wpłyną na konsystencję. Myślę jednak, że te i tak są pyszne i zasmakują każdemu miłośnikowi zimnych słodkości.





Składniki na ok. 4 porcje
  • kubeczek po jogurcie (takiego o pojemności 200g) rabarbaru duszonego z odrobiną płynu
  • 1 i 1/2 takiego samego kubeczka truskawek
  • szklanka mleka sojowego
  • 3 łyżki skoncentrowanego syropu z agawy (lub więcej w zależności od gustu)
Nożem kroimy truskawki na mniejsze kawałki. Umieszczamy w pojemniku blendera razem z mlekiem sojowym, rabarbarem i syropem z agawy. Miksujemy dokładnie na najwyższych obrotach. Wlewamy masę do plastikowego pojemnika i umieszczamy w zamrażarce pod przykryciem. Mieszamy raz na godzinę, aby rozbić powstające kryształki lodu na brzegach. Mrozimy dotąd, aż uzyskamy pożądaną konsystencję (mi zajęło to jakieś 4-5 godzin). Na koniec warto zmiksować całość blenderem, żeby uzyskać gładką masę.
Jeżeli zostawicie lody na dłużej w zamrażarce i zamarzną na kamień, można je wyjąć, pokroić na kawałki nożem z ząbkami i zmiksować blenderem na najwyższych obrotach.
Smacznego!


12 komentarzy:

  1. lody rabarbarowe? to musi być pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  2. http://blogs.babble.com/family-kitchen/2011/10/09/5-ingredient-peanut-butter-banana-pudding-no-cook/

    polecam Ci w takim razie wegańskie lody wzorowane na powyższym przepisie:
    1 mrożony banan
    porządna łyżka masła orzechowego
    1/3 opakowania silken tofu
    to dopiero były niezwykle kremowe orzechowo-bananowe lody :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam o dodatkach takich jak np. śmietanka roślinna czy mleko roślinne w proszku, na silken tofu bym nie wpadła. Dzięki, zapamiętam sobie :)

      Usuń
  3. Ooooo uwielbiam wegańskie 'prawie sorbetowe' lody :D
    Najpyszniejsze domowe wegańskie lody jakie jadłam, to lody składające się z zamrożonego banana, niczego więcej :D
    Wystarczy banana zamrozić, zblendować i wcinać od razu. Są zaskakująco pyszne i kremowe <3
    A z takich kupnych to zdecydowanie wszystkie smaki lodów Gelati Giuseppe, pracowałam w wegańskiej kawiarni w Poznaniu i tam je sprzedawaliśmy, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałabym kiedyś odwiedzić taką wegańską kawiarenkę lub knajpkę :)
      A takie lody bananowe znam bardzo dobrze, są pyszne i zaskakująco lodowe, chociaż teoretycznie są sorbetem ^^

      Usuń
  4. wegańskie cudo!
    przestań takie apetyczne posty wkładać bo ja się tu zaślinię!!
    pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  5. nie mam takiego strong blendera niestety ;(

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukam od jakiegoś czasu prostego przepisu na wegańskie lody, więc dzięki Ci za to!
    Czy rabarbar jest mocno wyczuwalny? Niezbyt trawię jego kwaśny smak :P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rabarbar czuć, ale jego kwasota jest zneutralizowana przez truskawki i syrop, więc nie obawiaj się :)

      Usuń
  7. Naprawdę fajny przepis.
    Pracowałam kiedyś w kawiarni, gdzie sprzedawano włoskie lody Gelati Giuseppe, bardzo intrygujące smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!