poniedziałek, 16 lipca 2012

Najlepsze tofuburgery w domowych bułeczkach, czyli z cyklu "Healthy Vegan Fast Food"

5 komentarzy:
 
Czyżby deja vu?
Tak, robiłam już takie. Teraz je udoskonaliłam. Znalazłam lepszy przepis na bułeczki do hamburgerów, to najważniejsza zmiana. Te są bardziej miękkie i puchate, pachną jak hamburgerowe i są w 100% pełnoziarniste- a mimo to wcale nie suche.
Kotlety z tofu zrobiłam w podobny sposób, tutaj różnica polega głównie na formowaniu. Przyprawy są dobrane bezbłędnie. Jeżeli tęsknicie za fast foodami na diecie wegańskiej- DIY. Będzie zdrowiej, smaczniej, i- co najważniejsze- cruelty free.







Składniki na 3 porcje
Hamburger Buns (przepis stąd
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej drobno mielonej (jeżeli chcecie zmienić rodzaj mąki- tylko biała, ze zwykłą razową nie wyjdą)
  • 150ml niesłodzonego mleka sojowego
  • 10g świeżych drożdży
  • 25g wysokiej jakości wegańskiej margaryny (np. Alsan- nie zmieniajcie na olej, bo będą suche!)
  • 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mleko sojowe do posmarowania i sezam do posypania
Tofuburgery
  • 300g tofu naturalnego
  • 1 i 1/2 łyżki tahini
  • 2 małe ząbki czosnku (lub 1 i 1/2 dużego)
  • czubryca czerwona, kolendra, kurkuma dla koloru
  • szczypta soli
  • 3 kopiaste łyżki bułki tartej lub mąki kukurydzianej (osobiście wolę mąkę)
  • 3 łyżki dowolnych otrębów
  • kilka kropli oliwy do smażenia
Dodatkowo
  • ketchup, musztarda lub inny ulubiony sos
  • opcjonalnie po plasterku wegańskiego sera żółtego
  • sałata, pomidor, ogórek, papryka lub inne ulubione warzywa

Bułeczki
Ciepłe mleko sojowe mieszamy z cukrem i drożdżami, odstawiamy na 5-10 minut.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, mleko z drożdżami, margarynę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy na stolnicy przez ok. 25-30 minut. Ciasto jest bardzo elastyczne, ale się nie klei, nie trzeba podsypywać wiele mąki. Można też ciasto wyrobić maszynowo przez 10-15 minut.
Ciasto przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2h do wyrośnięcia. Autorka poleca w trakcie wyrastania dwukrotnie je złożyć. Ja o tym zapomniałam, ale i tak wyrosły bezproblemowo. Podzielić ciasto na trzy części i uformować bułeczki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-60min. Posmarować mlekiem sojowym, posypać sezamem. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 180 stopni i piec 25-30 minut. 

Burgery
Miksujemy na gładką masę tofu, tahini, posiekany czosnek, przyprawy. Dodajemy bułkę/mąkę i otręby, mieszamy, wyrabiamy lekko rękoma i formujemy trzy w miarę płaskie kotlety. Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie (gaz średnio rozkręcony).

Ciepłe bułeczki rozkrawamy, nakładamy do środka po plasterku sera wegańskiego, warzywa, kotleta i ulubiony sos (u mnie musztarda). Jemy od razu niemiłosiernie się brudząc. ☺
Smacznego!




Healthy Vegan Fast Food

5 komentarzy:

  1. Nie rób mi tego! :) Nie kuś tak paskudnie. Dobrze, że składniki zdrowe, może wyrzuty sumienia będą mniejsze...
    A co do tego, co napisałaś pod orkiszem - na razie wypada się tylko cieszyć, że go jeszcze nie zepsuli, chociaż podejrzewam, że kiedy odkryją, że rośnie zainteresowanie, mogą się do niego dobrać i wtedy już nie będzie tak interesujący.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się podoba! burgerów z tofu jeszcze nie robiłam, więc najwyższa pora:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za każdym razem, kiedy wchodzę na Twojego bloga, zaczynam się wkurzać, że u mnie nigdzie nie można dostać tofu, ani innych tego typu produktów. Chyba w końcu zacznę korzystać ze sklepów internetowych.
    Apetyczne te buły:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A skąd jesteś? W większych miastach nie powinno być z tym problemu. Ostatnio przywiozłam sobie 3 giga kostki z warszawskiego Carrefoura :)

      Usuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!