wtorek, 31 lipca 2012

Warzywna zapiekanka-jaglanka z dwoma sosami

2 komentarze:
 
Tyle przepisów zalega w folderze "Oczekujące", a ja muszę się wyrwać do Was ze świeżutką, dziś robioną zapiekanką. Tak mnie omamiła, że nie może dłużej czekać. Takich pyszności nie chowa się przed światem, to byłoby samolubne.
Smakuje tak jak smakuje przede wszystkim dzięki sosom. Sos z tofu wylany na wierzch i posypany bułką tartą oraz słonecznikiem sprawia, że tworzy się skorupka spajająca nieco całość. Sos pomidorowy- to cała kwintesencja smaku i aromatu. Dobrze przygotowany, to długo przygotowywany. Przepraszam, że nie napiszę od razu jak dokładnie go zrobić, ale gotowałam go wczoraj na spontanie i nie pamiętam proporcji. 
Przygotuję w najbliższej przyszłości osobny wpis z tym sosem w roli głównej.






Składniki na 2 porcje
  • 8 grubszych plastrów bakłażana + sól i łyżka oliwy
  • 6 cienkich plastrów dużej cukinii
  • 2 średnie pieczarki, pokrojone na średniej grubości plasterki
  • 5 średnich różyczek brokuła
  • szklanka domowego sosu pomidorowego (mój jest z: podsmażonej na oliwie cebuli i czosnku, świeżych pomidorów malinowych i paprykowych, passaty, suszonych pomidorów, doprawiony ziołami, pieprzem, solą, długo redukowany)
  • szklanka przepłukanej, sparzonej i ugotowanej kaszy jaglanej
  • sos z tofu: 100g tofu, łyżka mielonego słonecznika, sól, pieprz, gałka muszkatołowa i chlust mleka sojowego bez cukru- zmiksować
  • bułka tarta i słonecznik na wierzch
  • natka pietruszki i sok z cytryny do podania

Bakłażana zasypujemy solą i zostawiamy na 15 minut. Płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obsmażamy krótko z obu stron na rozgrzanej łyżce oliwy.
Brokuła gotujemy na parze 10 minut (na pół-twardo). Dzielimy na mniejsze części.
W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: bakłażana, cukinię, pieczarki, brokuły. Zalewamy warzywa sosem pomidorowym i wyrównujemy powierzchnię. Wykładamy równomiernie kaszę jaglaną, polewamy sosem z tofu i rozprowadzamy równomiernie łyżką. Posypujemy całość odrobiną bułki tartej i pestek słonecznika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut (jeśli nie możecie nastawić go na opiekanie od góry- nawet dłużej). Podajemy skropioną sokiem z cytryny i ozdobioną pietruszką.
Smacznego!






W roli głównej - Kasza JaglanaZapiekankowe szaleństwo

2 komentarze:

  1. Zakladam, że smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! moje ulubione warzywa pod taka pierzynką muszą smakować jeszcze lepiej. Do zakładek ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!