czwartek, 2 sierpnia 2012

Zupa-krem z kapusty i soczewicy

6 komentarzy:
 
Już wiele warzyw zmęczyłam robiąc z nich zupy kremy. Kapusta też musiała dołączyć do tej grupy, od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie żeby ją zmiksować. Pospolite, czasem niedoceniane warzywo w takiej wersji na pewno choć trochę zaskoczy. Może wizualnie nie jest najpiękniejsza, ale to jedna z tych potraw, które smakują lepiej niż wyglądają. ☺




Składniki na porcję
  • 1 i 1/3 kubka bulionu warzywnego
  • kawałek pora wielkości dłoni
  • kubek poszatkowanej kapusty
  • 1 i 1/3 łyżki zielonej soczewicy
  • 2 łyżki kaszy jaglanej (opłukanej i sparzonej)
  • 1/3 avocado
  • odrobina soku z cytryny
  • świeży koperek
  • po sporej szczypcie imbiru, gałki, tandoori masala, kurkumy

Bulion zagotować razem z pokrojonym w krążki porem i kapustą. Wrzucić soczewicę i kaszę. Wymieszać, zmniejszyć gaz. Gotować aż warzywa, soczewica i kasza będą miękkie. Zmiksować na gładki krem z avocado, sokiem z cytryny, siekanym koperkiem i przyprawami. Podać natychmiast.
Smacznego!


Soczewica. Odsłona I

6 komentarzy:

  1. Mi tam się wizualnie podoba, widać, że bardzo gęste i pewnie pyszne :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgrabnie skomponowałaś składniki (zielooono! :)) i myślę, że zupa jest pyszna. Robiłam krem z kapusty, robiłam krem z zielonej soczewicy, rozmaicie wykorzystywałam awokado, ale takiej kombinacji jeszcze u mnie nie było! Trzeba będzie w takim razie skorzystać, najlepiej zimą, bo składniki całoroczne.
    Co do ratatouille - nie wahaj się, jest sezon, złap jakikolwiek przepis (myślę, że większość w necie dochowuje wierności temu, jak to danie wygląda u mieszkańców Prowansji) i zajadaj się! :>

    OdpowiedzUsuń
  3. ciągłe zmiany, ale przepisy non-stop świetne,
    pozdrawiam :*
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupa krem! wpadam na obiad do Ciebie! ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda ten krem :) Do tej pory jadałam tylko czerwoną soczewicę. A krem z kapusty to dla mnie też lekka nowość :) Ale na naukę nigdy nie jest za późno :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pożywna zupa. Zakochałam się ostatnio w kremach, na razie do znudzenia jem marchewkowe, muszę kiedyś zrobić taki zielony:-)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!