sobota, 15 września 2012

Dyniowe pancakes z jabłkiem, mąką gryczaną i suszonymi owocami

5 komentarzy:
 
Aromatyczne, lekko słodkie, lekko mokre, ale nie zakalcowate. Idealne. Dużo. Nie dałam rady zjeść wszystkich.
Sezon dyniowy ruszył pełną parą. Kocham to warzywo niemalże taką miłością, jak szpinak! Możecie się spodziewać fali dyniowości, czy to na słodko, czy słono-ostro. 
Planuję dodanie serii tagów "Sezonowo"- z konkretnymi warzywami i owocami, które najlepsze są przez określony czas w roku (nawet jeżeli bywają w supermarketach cały rok... bo kto słyszał o smacznych pomidorach w grudniu?). Myślę, że jeszcze bardziej ułatwi to przekopywanie się przez przepisy.






Składniki na jedną giga porcję lub dwie mniejsze
  • szklanka grubo tartej dyni
  • pół szklanki grubo tartego jabłka ze skórką (twardego i lekko kwaśnego)
  • łyżeczka oleju
  • 1/2 szklanki mleka owsianego
  • esencja waniliowa
  • po 4 łyżki mąki gryczanej i orkiszowej graham
  • sól
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • cynamon, kardamon- po sporej szczypcie
  • imbir, gałka- po mniejszej szczypcie
  • suszona figa i dwie suszone daktyle- drobno posiekane
  • łyżeczka pestek dyni i mus owocowy/syrop z agawy do podania
Mieszamy w misce mokre składniki: dynię, jabłko, olej, mleko, esencję. Dodajemy zmieszane mąki, sól, proszek, sodę, przyprawy korzenne. Mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Wsypujemy posiekane suszone owoce i ponownie mieszamy. Rozgrzewamy suchą patelnię ceramiczną lub teflonową. Nakładamy łyżką ciasto i delikatnie rozprowadzamy na boki formując placuszki. Zmniejszamy gaz prawie do minimum i powoli smażymy pancakes. Gdy widocznie się zatną na brzegach, odwracamy na drugą stronę przy pomocy dwóch łopatek. Dosmażamy jeszcze parę minut. Podajemy ciepłe z pestkami i musem owocowym lub słodkim syropem.
Smacznego!
Dyniowe przysmakiNaleśnikowa Sobota 2
AKCJA SMACZNE TANIE WEGAŃSKIE

5 komentarzy:

  1. Wszyscy dzisiaj dynię mają w plackach. :) Twój stosik wygląda przesmacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusicie tymi dyniowymi placuszkami dzisiaj wszyscy ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dyniowych nie robiłam, ale wyglądają cudnie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj szał na dyniowe placki:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czytając składniki zrobiłam się głodna :D
    Tak daaawno nie jadłam placków.. a nie, to było w czwartek.. kurcze, mam wrażenie, że to już całe wieczności :D

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!