niedziela, 9 września 2012

Krem szpinakowo-owsiany z oliwkami

5 komentarzy:
 
Nie wiem jak to się mogło stać, ale pierwszy raz od zmiany bloga wrzucę tu coś szpinakowego. Krem jest bardzo intensywny w smaku (uwaga, mocno czosnkowy! dobry na przeziębienia). W dodatku banalnie prosty i szybki, sycący rozgrzewający i zielony. ^^
Lecę cieszyć się weekendem i piec szarlotkę, a Was zostawiam z ciepłą miseczką pełną dobrości.





Składniki na porcję
  • 1 i 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • szklanka rozmrożonego szpinaku w liściach
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • spory ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki płatków migdałowych (najlepiej namoczonych przez kilka godzin)
  • sok z cytryny
  • kilka czarnych oliwek i płatki migdałowe do podania

Bulion zagotowujemy. Wrzucamy płatki owsiane i szpinak, gotujemy ok. 7-8 minut. Doprawiamy sprasowanym czosnkiem, gałką, pieprzem, solą dorzucamy płatki migdałowe i wciskamy kilka kropli soku z cytryny. Miksujemy blenderem na gładki krem. Podajemy od razu z płatkami migdałowymi i oliwkami.
Smacznego!


 

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł. I kolor też niczego sobie ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. kolor nieziemski :) pewnie smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki piękny kolor. lubię oliwki w zupie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czosnek i szpinak, to lubię :) koniecznie muszę kiedyś zrobić takie krem

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam...zapraszam...mniam:
    http://doowa.blogspot.com/2012/09/krem-ze-szpinaku-z-oliwkami.html

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!