piątek, 12 października 2012

Aromatyczny krem dyniowo-marchewkowy

5 komentarzy:
 
Zrobiłam taką od niechcenia- wyszła boska. Zrobiłam pierwszy raz z myślą o blogu, zapisując wszystkie proporcje- porażka. Ale przynajmniej wiedziałam, co zrobiłam źle i trzecia wersja wyszła nawet lepsza od tej pierwszej spontanicznej. :)
Przypominam, że pod postami macie dwie nowe kategorie etykiet: "Jedz warzywa" i "Jedz owoce". Jeżeli szukacie jakichś przepisów z sezonowymi cudeńkami, to zadanie na moim blogu macie ułatwione.
Dynia to, oczywiście, jedno z moich ulubionych warzyw. Czekam na nią z niecierpliwością tak samo, jak wiosną na truskawki. A zupa-krem z dyni to już klasyka, każdy ma swoje ulubione wersje, możliwości jest multum. Czaję się ostatnio na taką z mlekiem kokosowym, widziałam też fajną na słodko z jabłkiem. Tymczasem jednak zapraszam na bardziej klasyczny, typowo jesienny- z korzennymi, rozgrzewającymi przyprawami, lekki, z dodatkiem kaszy jaglanej i cieciorki (nadają fajną konsystencję).






Składniki na 2 porcje
  • ok. 350ml bulionu warzywnego
  • marchew
  • malutka fioletowa cebulka
  • 3 łyżki sparzonej kaszy jaglanej
  • ok. 2 szklanki dyni pokrojonej w kosteczkę
  • gałka, kurkuma, imbir- po małej szczypcie (imbir najlepiej dać świeży- zetrzeć jeden plasterek)
  • ostra i słodka papryka mielona- sporo
  • odrobina soku z cytryny
  • 6 łyżek namoczonej i ugotowanej ciecierzycy
  • do podania: kilka kropli oliwy, ulubione prażone pestki lub orzechy, świeża bazylia
Bulionem zalewamy obraną i pokrojoną w plasterki marchew, cebulkę pokrojoną na połówki, zagotowujemy. Wsypujemy kaszę jaglaną. Zmniejszamy po chwili gaz i gotujemy jakieś 7-8 minut, mieszając co jakiś czas. Wrzucamy dynię, mieszamy, gotujemy aż warzywa będą miękkie i kasza się ugotuje. Miksujemy blenderem na gładki krem z przyprawami, sokiem z cytryny i ciecierzycą. Podajemy od razu skropioną oliwą, posypaną pestkami lub orzechami i ozdobioną bazylią.
Smacznego!


Potrawy rozgrzewająceDyniowe przysmaki

5 komentarzy:

  1. Wygląda super. Dodajesz dynię ze skórką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, obieram. Chociaż podobno niektórych odmian nie trzeba. Ja jednak zawsze kupuję takie z grubą skórą

      Usuń
    2. Dzięki za przepis, wyszedł świetnie :)

      Usuń
  2. Dynia i marchew to świetne połączenie :) bardzo podoba mi się dodatek ciecierzycy, muszę wypróbować kiedyś

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!