sobota, 20 października 2012

Jesienna owsianka szarlotkowa

10 komentarzy:
 
Czyli stuningowana wersja jednej z moich ulubionych. Zwykle używam tylko cynamonu, rodzynek i orzechów włoskich, a jabłka podduszam w owsiance lub nawet wcale. Taka jest dużo smaczniejsza, ale też wymaga rano nieco dłuższej chwili. Idealna na jesienny weekend.
Aż mi się zachciało iść na pobliski cmentarz żydowski. Nie, nie jestem nawiedzona (no, może trochę, ale mniejsza). Rosną tam piękne, ogromne, stare drzewa, które właśnie zaczynają zrzucać tumany pięknych, kolorowych liści. Mogłabym godzinami słuchać ich szelestu pod nogami.





Składniki na porcję
Owsianka
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • łyżka siemienia lnianego (polecam nie omijać- nadaje bardziej kremową konsystencję)
  • szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego
Duszone jabłka
  • spore jabłko (kwaśne lub słodko-kwaśne)
  • odrobina wody
  • 3 goździki
  • plasterek imbiru (1cm)
  • cynamon, kardamon
  • odrobina soku z cytryny
  • garstka rodzynek
  • łyżeczka syropu z agawy (opcja- dodajemy wtedy, gdy jabłko jest kwaśne, przy słodko-kwaśnym nie trzeba)
Kruszonka
  • łyżka mąki żytniej razowej
  • garstka pokruszonych orzechów włoskich
  • łyżeczka cukru trzcinowego lub brzozowego
  • łyżeczka wegańskiej margaryny (np. Alsan)
Płatki i siemię moczymy w mleku sojowym przez noc (w lodówce, pod przykryciem).
Palcami łączymy składniki na kruszonkę, aż do powstania okruchów. Wysypujemy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut.
Jabłko (umyte, bez gniazda nasiennego, niekoniecznie obrane) kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, podlewamy odrobiną wody. Wrzucamy goździki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając czasem. Pod koniec duszenia dorzucamy starty drobno imbir, cynamon, kardamon, wlewamy kilka kropli soku z cytryny, wsypujemy rodzynki, ewentualnie dosładzamy syropem z agawy. Mieszamy i zdejmujemy po chwili z gazu. Jabłka powinny być miękkie i trochę się rozwalać.
Owsiankę zagotowujemy, skręcamy gaz do minimum. Gotujemy mieszając, aż zgęstnieje.
Do miseczki wlewamy owsiankę, na wierzch wlewamy duszone jabłka, posypujemy całość kruszonką. Podajemy od razu. Uwaga, bardzo rozgrzewa!
Smacznego!


Potrawy rozgrzewające

10 komentarzy:

  1. Cudnie jesienna, pożywna, aromatyczna :) Takie śniadanie skusi każdego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo konkretna ta owsianka :) Piękne zdjęcia, zakochałam się :))

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię słodkie owsianki i kolorowe liście pod stopami

    OdpowiedzUsuń
  4. Owsianka z kruszonką? Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie owsiankowe smaki ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Cię za tą kruszonkę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za udział w akcji i zapraszam do lektury podsumowania http://gotujzrodzinka.pl/polecamy-i-uczymy-sie/polecamy/dobra-owsianka-nie-jest-zla-podsumowanie-2/

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!