czwartek, 11 października 2012

Lody śliwkowo-pierniczkowe dla Roślinożerki

7 komentarzy:
 
Środek października, jesień w pełni (chociaż dziś akurat jest zaskakująco słonecznie), a jeszcze wyskoczę z lodami.
Gdy jeszcze w sierpniu był lodowy konkurs u Roślinożerki, napisałam spontanicznie jakie lody na tamtą chwilę najchętniej bym zjadła. Okazało się, że Roślinożernej moja wyobraźnia kulinarna przypadła chyba do gustu, bo dostałam od niej prześliczne kubeczko-pucharki na lody z uroczymi wprost łyżeczkami w komplecie. Bardzo dziękuję!
Postanowiłam więc owe lody zrobić, chociaż musiałam w tym celu sprowadzić śmietankę migdałową i pogoda być może nie sprzyja... Ale tylko pozornie. Warto jeść lody, gdy jest zimno, bo to mobilizuje organizm do produkowania większej ilości energii cieplnej. Możecie mi wierzyć lub nie, ale w jakąś godzinę po ich zjedzeniu zrobiło mi się ciepło jak po herbatce. ☺





 Składniki na 2 porcje


  • 2 szklanki mrożonych śliwek (w połówkach i bez pestek, u mnie węgierki z ogródka)
  • 6 łyżek śmietanki migdałowej
  • 1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego (może być skoncentrowany syrop z agawy lub ksylitol)
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • odrobina soku z pomarańczy
  • do podania: syrop czekoladowy, najlepiej ciepły (nie polecam roztopionej gorzkiej czekolady- zastygła od razu na zimnych lodach), prażone orzechy (włoskie, nerkowca), cząsteczki świeżej śliwki
Bierzemy mocny blender i miksujemy razem mrożone śliwki, śmietankę migdałową, cukier, przyprawę do piernika i sok z pomarańczy. Masa musi być gładka. Wkładamy na moment do zamrażarki, tylko na czas przygotowania dodatków.
Podajemy najlepiej w takich ślicznych pucharkach jak na zdjęciu, polane syropem, posypane orzechami, ozdobione cząsteczkami śliwki. Zjadamy od razu.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. apetycznie wyglądają :) i jeszcze te piękne kubeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kubeczki & łyżeczki są świetne! Można gdzieś takie nabyć drogą kupna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pytanie proszę kierować do Roślinożernej, ona je kupowała :)

      Usuń
  3. Zarówno naczynia jak i zawartość wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepięknie :) podjęłam bardzo dobrą decyzję ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!