sobota, 6 października 2012

Ulubione pierogi ze szpinakiem

21 komentarzy:
 
Nigdy nie przepadałam szczególnie za mięsem, ale paradoksalnie kiedyś moje ulubione pierogi musiały być nim nadziane. Dziś najbardziej lubię ze szpinakiem. Dobrze przyprawione, mocno czosnkowe, aromatyczne i koniecznie z przyrumienioną na oliwie bułką tartą (patent podłapany z lokalnej restauracji). Lepszych nie jadłam, słowo. Zresztą, ze szpinakiem wszystko jest w trąbkę.






Składniki na 2 porcje
Ciasto
  • 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej drobno mielonej lub graham
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • sól
  • ok. 1/2 szklanki wody (najlepiej gorącej)
Farsz
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1/2 cebuli lub odpowiadający wielkością kawałek pora (biała część)
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 7 porcji mrożonego szpinaku w liściach (użyłam Hortexu, jeśli traficie jeszcze na świeży- użyjcie ok. 250-300g)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (uwaga, żeby z nią nie przesadzić)
  • do podania: bułka tarta (można dodać też trochę otrębów) zrumieniona na oliwie, świeża bazylia
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę/pora i posiekany ząbek czosnku (jeden zostawiamy). Gdy cebula/por się zeszkli, a czosnek zacznie pachnieć- wrzucamy na patelnię szpinak (rozmrożony i lekko odciśnięty z płynu). Dusimy całość na małym ogniu, doprawiamy sprasowanym czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną gałki. Odparowujemy, aby zostało jak najmniej płynu i żeby szpinak przeszedł smakiem przypraw.
W misce mieszamy składniki na ciasto. Wykładamy na stolnicę i zagniatamy podsypując mąką lub podlewając jeszcze odrobiną wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ciasto powinno być jednolite i dość elastyczne. Wałkujemy dosyć cienko i wycinamy duże krążki, najlepiej szklanką do drinków. Do każdego krążka wkładamy po lekko czubatej łyżeczce farszu (to jeszcze zależy od wielkości krążków ciasta) i zlepiamy w dowolny sposób. Wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywarły. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy od razu ze zrumienioną na oliwie bułką tartą i bazylią.
Zatapiamy się w szpinakowości. ^^
Smacznego!


Vegan kluski!



21 komentarzy:

  1. Zrobię, jak znajde trochę czasu,pycha, kocham szpinak:D

    OdpowiedzUsuń
  2. takie pyszne i zdrowe pierożki to ja uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi ze szpinakiem są pyyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze.. nigdy nie jadłam takich pierogów 0_o
    a wyglądją bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łoł, to masz duuużo do nadrobienia ^^

      Usuń
  5. ooo mam inspiracje na jutrzejszy obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uwielbiam takie szpinakowe połączenia. Pierogi idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. och, ja też bardzo lubię takie pierogi. i może jeszcze z dodatkiem suszonych pomidorów. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, i tutaj też szpinak <3
    Do tej pory bułką tartą polewałam tylko pierogi, które jadłam z serem daaaawnoo temu, muszę koniecznie wypróbować ten patent z tymi ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cześć!
    Zapraszam zapraszam do udziału w organizowanej przeze mnie na vegespot.pl akcji kulinarnej "Kiełkuj kiełka!".
    Gromadzimy tam wegańskie przepisy na surówki, sałatki, koktajle, przystawki, obiady i śniadania oraz inne pomysły z wykorzystaniem kiełków. Udokumentowane zdjęciami wskazówki dotyczące hodowli, również są mile widziane.
    Kiełkuj kiełka i baw się dobrze!

    http://vegespot.pl/akcje/15/kielkuj-kielka/

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pierożki, jeszcze takich nie robiłam, a szpinak uwielbiam, ale dziś na kolację mam naleśniki ze szpinakiem i serkiem Bałkańskim(z lidla), pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie, muszę zrobić niebawem! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U ciebie zawsze można znaleźć coś pysznego :>
    Pierożki szałowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Od jakiegoś czasu nie dają mi takie pierogi spokoju, więc jestem bardzo wdzięczna za przepis. Mam tylko pytanie, czy chodzi o szpinak rozdrobniony (w "tafli"), czy cały (w "kostce")? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o szpinak w całych liściach, taki porcjowany w małe kosteczki.

      Usuń
  14. Pierogi ze szpinakiem odkryłam raptem kilka miesięcy temu, i stwierdzam głośno, że są jednymi z moich ulubionych! :-)

    I dzięki nim polubiłam szpinak

    OdpowiedzUsuń
  15. jako sympatycy szpinaku postanowiliśmy zrobić te pierogi i były pyszne! :) użyłam świeżego szpinaku w liściach, lekko podgotowanego i posiekanego, po ugotowaniu podsmażyłam pierogi na patelni z odrobiną oliwy bo takie chrupiące lubimy najbardziej :) dzięki za super pomysł i przepis

    OdpowiedzUsuń
  16. cudowne:) uwielbiam szpinak pod każdą postacią, ale pierogów jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam i zapraszam do siebie www.wegemena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierogi ze szpinakiem i jak ktoś musi to dodatkowo z serem są pycha.
    Czy w swojej kuchni używasz filtra do wody? Np. molekularnego z naturalną mineralizacją?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie. do gotowania używam zwykłej kranówki, do picia (również herbaty, kawy itp)- wody z dzbanka z najzwyczajniejszym filtrem.

      Usuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!