czwartek, 29 listopada 2012

Słonecznikowa fasola z kaszą na bakłażanie. Wariacja na temat.

5 komentarzy:
 
Na temat kuchni gruzińskiej, oczywiście.
Podejrzewam, że takiego dania w tym kraju nie spotkacie w żadnej knajpce. Jest ono zainspirowane artykułem z wrześniowego numeru Vege. Być może, że ta kuchnia faktycznie staje się coraz bardziej popularna, ale wciąż jest spychana na margines przez te najbardziej światowe.
Gruzini ponoć lubują się w paście z orzechów włoskich, którą potem podają na opieczonych lub podsmażonych plastrach bakłażana. Ja taką pastę zrobiłam ze słonecznika z prostego powodu- orzechy włoskie były na wyczerpaniu. To był strzał w dziesiątkę. Dodatkowo pastę wymieszałam przed podaniem z kaszą gryczaną i opieczoną fasolą (fasola też często się pojawia w wegetariańskich daniach tej kuchni).
Proste, niewymagające wiele pracy- a tak efektowne! Może posłużyć jako ciepła przekąska dla gości, albo po prostu niezwykle estetyczny obiad- siebie i bliskich też trzeba czasem rozpieszczać.





Składniki na porcję obiadową lub przekąski dla 3 osób


Pasta słonecznikowa
  •  1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/8 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 malutkiego ząbka czosnku
  • niepełna łyżeczka octu winnego
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
Fasola
  • szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli (o dużych ziarnach, biała lub fioletowa)
  • łyżeczka oliwy
I jeszcze
  • 4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej
  • 6 dużych, grubych plastrów bakłażana + odrobina oliwy do pieczenia
  • natka pietruszki do podania
Nasiona słonecznika moczymy przez noc. Następnego dnia osączamy, płuczemy i miksujemy dokładnie blenderem z resztą składników na pastę. Powinna postać pasta o konsystencji lekkiego musu.
Fasolę skrapiamy oliwą i wstawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach.
Plastry bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wyjmujemy blachę z fasolą w połowie pieczenia. Układamy obok bakłażana, smarujemy oliwą i wstawiamy na ostatnie 15 minut.
W międzyczasie gotujemy kaszę na parze w podwójnej ilości wody, aż wchłonie cały płyn.
Ciepłą kaszę i fasolę mieszamy z pastą słonecznikową (powinny wyjść około 2 lekko czubate łyżki pasty). Układamy na upieczonych plastrach bakłażana.  Posypujemy natką pietruszki i podajemy od razu.
Smacznego!



Nieznana kuchnia świata

5 komentarzy:

  1. Czarownie pyszne (przynajmniej tak mi się wydaje), wrzucasz tu tak apetycznie obiady, że aż mi wstyd, że nie umiem zebrać się w sobie i czegoś opublikować :) Ale mam nadzieję, że już wkrótce dam radę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruzja to wegetariański i wegański raj. Jadłam tam najpyszniejsze bakłażany świata, pierogi i duszone warzywa, musze wrócić do mojego kajetu z gruzińskimi przepisami chyba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna propozycje ;)
    + Podoba mi się nowsza oprawa graficzna bloga ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!