poniedziałek, 24 czerwca 2013

Krem buraczano-jabłkowy ze śmietanką migdałową

6 komentarzy:
 
Ten krem robię już od dawna, pojawił się też on na starszym blogu. Wtedy jednak jadłam go z serkiem homogenizowanym, potem zaczęłam szukać innych dodatków. I wreszcie znalazłam!

Z moim mocnym rozdrabniaczem już nie boję się robić domowej śmietanki z orzechów i pestek. Z wielu wariantów najbardziej posmakowała mi migdałowa. Okazało się, że genialnie komponuje się z intensywnym, lekko imbirowym buraczanym kremem.

Przepraszam za jakość zdjęć. Próbowałam, próbowałam- i nie mogłam dostosować ustawień lustrzanki. Kolory są lekko przekłamane. Zrobię jednak tę zupę jeszcze nie raz, więc na pewno będzie okazja, żeby zrobić nowe fotografie.







Składniki na porcję
Zupa
  • 1- 1 i ½ kubka bulionu warzywnego
  • buraki- 2 średnie lub 3 małe
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • ½ niewielkiego jabłka
  • chlust koncentratu z buraka
  • pieprz
  • cienki plasterek imbiru

Śmietanka migdałowa
  • garstka migdałów
  • 6 łyżek niesłodzonego mleka sojowego
  • kilka kropli soku z cytryny

Do podania
  • koperek, pietruszka, ulubione kiełki



Migdały zalewamy wrzątkiem, po ok. 30 minutach odlewamy wodę i obieramy je ze skórek. Następnie zalewamy wodą i moczymy co najmniej przez 4 godziny. Osączamy, płuczemy na sitku. Miksujemy na gładką, kremową śmietankę z mlekiem sojowym i sokiem z cytryny.

Bulion zagotowujemy. Wrzucamy umyte, obrane i pokrojone buraki (pokroić w ósemki lub w jeszcze mniejsze kawałeczki, w zależności od wielkości buraków), dodajemy od razu łyżeczkę octu, mieszamy. Ponownie zagotowujemy i skręcamy gaz. Gotujemy 25 minut.
Dorzucamy opłukaną i sparzoną wrzątkiem kaszę jaglaną.
Po 5 minutach dodajemy pół jabłka- po pozbyciu się gniazda nasiennego i pokrojeniu w kostkę, bez obierania. Wlewamy koncentrat. Mieszamy, gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy zupę pieprzem i tartym imbirem, miksujemy na gładki krem.

Podajemy od razu ze śmietanką migdałową oraz zieleniną i kiełkami.

Smacznego!








A tak w ogóle, to kolejny raz przypominam o konkursie urodzinowym. Został już tylko tydzień na wysyłanie zgłoszeń, a na razie jest ich jak na lekarstwo. Jeżeli ktoś jest chętny na książkę "Nowoczesne zasady odżywiania" Colina Campbella, to zapraszam!

Poza tym, przeczytałam właśnie książkę "Widelec zamiast noża", obejrzałam też jakiś czas temu "Forks over knives", mam w planach w tym tygodniu wypróbować też kilka pomysłów z części przepisowej. Spodziewajcie się więc bardziej obszernego posta na temat tej książki!



Wegańska zupa latem!Weganimy ZDROWO!

6 komentarzy:

  1. wizualnie robi świetne wrażenie :)
    połaczenia burak z jabłkiem próbowałam w surówkach i mi bardzo smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam buraczny krem! Spróbuj zamiast jabłka dodać dwie laski rabarbaru, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zupa musi smakować świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! ;)
    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców!

    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Życzę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!