wtorek, 30 września 2014

Krem dyniowo-paprykowy z mlekiem kokosowym / Moja akcja na Vegespocie

3 komentarze:
 
Na facebooku wyraźnie domagaliście się kremu z dyni i papryki. Oto jest.
Jakie warzywo może bardziej się kojarzyć z jesienią niż dynia? Robi się coraz chłodniej, mamy ochotę na rozgrzewające, kolorowe dania. Dynia nadaje się do nich idealnie.
W dodatku nie ma nic prostszego, niż wykonanie takiej zupy. Kilka składników, gotowanie, miksowanie- już. Niewielki nakład pracy, a efekt cudowny. Najlepszą rekomendacją niech będzie fakt, że robiłam tę zupę 3 razy w ciągu niecałych dwóch tygodni- a ja rzadko się powtarzam!







Składniki (1 spora porcja lub 2 małe)
  • 300-500ml bulionu warzywnego, najlepiej domowego (ilość zależy od pożądanej konsystencji, przy 500 ml krem wyjdzie nieco rzadszy, jak na zdjęciu)
  • 1/4 średniej dyni hokkaido
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 3 łyżki dobrego mleka kokosowego + ew. dodatkowa łyżka do ozdoby
  • łyżeczka curry madras w proszku
  • mały plasterek imbiru- starty
  • kolendra
  • 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • szczypta gałki
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • do podania siekana natka pietruszki i sok z cytryny
Bulion zagotowujemy. Wrzucamy do niego pokrojoną grubo paprykę i dynię. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe i przyprawy.
Miksujemy dokładnie.
Podajemy na gorąco z dodatkowym mlekiem kokosowym, sokiem z cytryny i natką.
Smacznego!






Przepis bierze udział w akcji "Odchudzanie na weganie" na Vegespocie. Postanowiłam coś takiego zorganizować, jako że jeszcze przez około miesiąc będę siedziała w temacie dań nisko tłuszczowych, odpowiednich na redukcji. Może jest jeszcze na tym zacnym portalu parę osób, które gotują podobnie i chciałyby mi pomóc w utworzeniu zbioru takich przepisów.

Najważniejsze zasady są na stronie akcji.

Kto dołącza? ☺






Dynia na słodko i słono

3 komentarze:

  1. ooo, bardzo chętnie! fajna akcja! :)
    a krem na pewno wypróbuję, bo tego typu zupy uwielbiam! i akurat - idealnie na jedną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, ja też się niezwykle rzadko powtarzam, ale Tobie się wcale nie dziwię, bo dynia, papryka i kokos są niezwykle dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama byłaby w niebie gdyby zobaczyła ten przepis bo chyba już 2 tydzień mówi mi, że zjadłaby taką zupę ;D Piękna ;) !

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!