wtorek, 16 września 2014

Słonecznikowa pasta z suszonymi pomidorami i bazylią

7 komentarzy:
 
Pasta ze słonecznika chyba jest dość znana, bo mignęła mi już na wielu blogach. Chociaż jest naprawdę prosta, pyszna, odżywcza i tania (!), to zdecydowanie robię ją zbyt rzadko.

Miałam w szafce pakę słonecznika, która ze względu na termin przydatności do spożycia domagała się szybkiego zagospodarowania. Dodatkowo byłam w posiadaniu suszonych na słońcu pomidorów, świeżej bazylii, płatków drożdżowych. Jak widzicie, wszystkie znaki na ziemi, niebie i w kuchni mówiły mi, że pora na pastę. ☺

Przygotujecie ją bardzo szybko, jeżeli tylko nie zapomnicie namoczyć słonecznika.
Możecie jej potem używać do maczania warzyw pokrojonych w słupki, w charakterze sosu sałatkowego (wtedy można rozrobić ją z większą ilością wody), jako "pesto" do surowego/tradycyjnego makaronu lub po prostu do chleba.

Pestki słonecznika zdają się być trochę niedoceniane, tymczasem to jeden z tańszych superfoods jakie możecie znaleźć. To doskonałe źródło NNKT, białka, witamin z grupy B, witaminy E (100g to 150% dziennego zapotrzebowania!), witaminy A, cynku, miedzi, selenu, fosforu. Chcesz być piękny i gładki? Jedz słonecznik. ♥







Składniki
  • 3/4 szklanki nasion słonecznika
  • 8 połówek suszonych pomidorów (suszone na słońcu, nie te w zalewie oliwnej)*
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 gałązek bazylii
  • łyżka płatków drożdżowych
  • spory ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina wody dla uzyskania lepszej konsystencji
Słonecznik oraz pomidory mocz w wodzie przez noc. Osącz i opłucz na sitku. Wrzuć do rozdrabniacza/food processora słonecznik, pokrojone w kosteczkę pomidory, dodaj sok z cytryny, listki bazylii (łodygi też są ok, ale nie te grubsze części), płatki drożdżowe, posiekany czosnek, sól i pieprz. Zacznij miksować. Stopniowo podlewaj wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Pasta powinna być w miarę gładka.
Przechowuj w lodówce pod przykryciem.
Jedz z czym lubisz najbardziej.

*Zdaję sobie sprawę z tego, że suszone pomidory nie należą do tanich. Polecam polować na promocje w Rossmannie, udało mi się w ten sposób kupić paczuszkę 150g za 6 zł zamiast za 10 zł!

Smacznego!








Szkolne śniadania

7 komentarzy:

  1. szczerze uwielbiam tą pastę, jedna z najsmaczniejszych jakie jadłam :) chętnie wypróbuję wersję z tymi składnikami, a z płatkami drożdżowymi akurat nie miałam jeszcze do czynienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie je wypróbuj! Nie sugeruj się tylko tym, że to ma smakować serowo, ja traktuję je przede wszystkim jako coś, co nadaje różnym daniom wyjątkowego charakteru. :)
      Najtaniej znajdziesz na evergreen.pl, w sklepach stacjonarnych, np. w Kuchniach Świata zapłacisz za podobną ilość dwa razy więcej.

      Usuń
  2. Też już robiłem pastę ze słonecznika parę razy, ale to co mnie w nim uderza, to straszne zasyfienie pestek... Płukałem kilkanaście razy :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zauważyłam owego zasyfienia pestek, może jestem mniej wyczulona :D

      Usuń
  3. Na badapak.pl kupiłam pomidory suszone 0.5kg za 17zł i są super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dobrze wiedzieć, lubię tam robić strączkowo-kaszowo-pestkowe zakupy :)

      Usuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!