środa, 19 listopada 2014

Raw Choco Chia Pudding

4 komentarze:
 
Surowe kakao jest najlepsze na świecie. Serio. Mocniejsze, intensywniej czekoladowe. Od razu stawia na nogi, dlatego dobrze jest je dodać do śniadania. Trochę głupio byłoby podgrzewać takie kakao w owsiance ☺, dlatego proponuję wmiksować je w całkowicie surowe danie, czyli pudding chia.
Być może przy coraz niższych temperaturach śniadanie z lodówki średnio do was przemawia, ale wystarczy szczypta rozgrzewającego chili, aby i takim śniadaniem pokrzepić się dobrze przed wyjściem.






Składniki na porcję
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 suszone daktyle
  • czubata łyżka wiórków kokosowych
  • szklanka wody
  • dojrzały banan
  • łyżka surowego kakao
  • po szczypcie chili, cynamonu i kardamonu

Chia, pokrojone daktyle i wiórki kokosowe wymieszać z wodą, wstawić do lodówki na 15 minut. Ponownie przemieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny lub na noc. Zmiksować blenderem z bananem, kakao i przyprawami. Podawać z dodatkowym bananem lub innymi owocami i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Twoje śniadanie jest świetne i to prawda - surowe kakao o wiele lepsze od zwykłego :) teraz głównie używam to naturalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie! ;) Nigdy nie próbowałam surowego kakao... Gdzie można takowe dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swoje kupuję w evergreenie, tam też jest najtańsze. Droższe, ale szerzej dostępne jest kakao Surovital, zajdziesz je w Kuchniach Świata i w większości sklepach ze zdrową żywnością.

      Usuń
  3. Dzięki takiemu łączeniu kakao z bananmi itp oduczyłam się jeść sklepową czekoladę :)
    Lubie jeść takie dania na podwieczorek, mniam.

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!