wtorek, 11 listopada 2014

Surowy krem z papryki i pomarańczy

3 komentarze:
 
Połączenie papryki i pomarańczy wielbię od dawna. Zupy kremy z ich udziałem zawsze podgrzewałam, ale w sumie- dlaczego by nie spróbować na surowo? Sezon na paprykę w pełni, pomarańcze też już robią się coraz smaczniejsze i tańsze. Dodatkowo mamy przed sobą okres, w którym warto się dowitaminizować.







Składniki na 1-2 porcje
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 2 małe słodkie pomarańcze
  • skórka otarta z 1/2 sparzonej pomarańczy (opcja, bo traktowanie wrzątkiem nie jest chyba zgodne z dietą raw, a nie radzę dodawać skórki z pomarańczy bez uprzedniego sparzenia)
  • czubata łyżeczka białego miso
  • sól, pieprz
  • ewentualnie woda dla lepszej konsystencji
  • do podania: zmielony czarny sezam i natka pietruszki
Papryki myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pomarańcze obieramy. W kielichu blendera umieszczamy pokrojone w kostkę papryki, podzielone na cząstki pomarańcze, miso, sól, pieprz, ewentualnie skórkę z pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Ewentualnie podlewamy trochę wody, aby uzyskać lepszą konsystencję. Podajemy na świeżo z odrobiną mielonego czarnego sezamu i natki.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Ale ekstra! Co proponowałabyś mi zamiast miso? Akurat nie mam, a chętnie machnęłabym sobie dziś Twoją zupę, bo próbuję codziennie zastąpić jeden posiłek surowym shakiem/zupą/musem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, miso jest nie do podrobienia... Może spróbuj z sosem sojowym, efekt będzie zupełnie inny, ale doda głębi.

      Usuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!