czwartek, 5 lutego 2015

Proteinowe placki bezglutenowe

8 komentarzy:
 
Wykorzystywania protein konopnych ciąg dalszy.
Polecam z całego serca dodawać je do porannych, słodkich placków! Nadają bardzo ciekawego zapachu i smaku, a szczególnie dobrze komponują się z karobem i kakao.

Przygotowałam je z pełnoziarnistej mąki gryczanej, dzięki czemu również bezglutenowcy mogą się nimi raczyć. Porcja z przepisu jest naprawdę solidna- najedzą się nią nawet dwie osoby. Całość to ok. 30,4g białka- moim zdaniem jest to dość przyzwoita ilość.

Zjedz je rano z kimś, kogo lubisz, podawaj z czym chcesz. Polecam owoce, ulubione siekane orzechy, bezcukrowy dżem albo masło z orzechów czy pestek. A jak jesz śniadanie sam(a) i nie dasz rady wchłonąć wszystkich- będziesz mieć fajną przekąskę potreningową na wynos.







Składniki na 1 dużą lub dwie mniejsze porcje
  • 6 czubatych łyżek pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 30g (2 miarki) białka konopnego
  • cynamon
  • 3 czubate łyżeczki karobu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 średni rozgnieciony banan
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego, np. konopnego


W misce mieszamy mąkę gryczaną, skrobię, białko konopne, cynamon, karob i sodę. Dodajemy rozgniecionego banana i mleko, mieszamy do połączenia się składników. Konsystencja powinna być gęstsza od ciasta naleśnikowego. Rozgrzewamy suchą patelnię (ceramiczną albo dobry teflon) i wlewamy porcje ciasta, formując niewielkie placki. Zmniejszamy nieco gaz. Odwracamy po paru minutach na drugą stronę.

Podajemy ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. czym sie rozni karob od kakao? tak smakowo lepszy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lepszy, raczej inny :) Jest słodkawy i ma karmelowy posmak. Polecam traktować bardziej jako autonomiczny produkt niż jako alternatywę dla kakao. Niektórzy wybierają karob dlatego, że nie uczula.

      Usuń
  2. Właśnie nie wiedziałam co z tym białkiem zrobić, dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie i bardzo puchato biorąc pod uwagę, że składają się głównie z mąki gryczanej. Mi z tej mąki wychodzą zawsze dużo bardziej płaskie, ale zawsze smakują świetnie, zwłaszcza że banan dodaje wiele smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też zaskoczyła ich puszystość, tym bardziej uznałam je za warte wrzucenia tutaj :)

      Usuń
  4. ja tam bym wchłonęła wszystkim z jakimś orzechowym masełkiem! <3 jestem ciekawa tego smaku konopi!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis z miłą chęcią wypróbuję :) Powiedz mi tylko gdzie polecasz zakup karobu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej w Evergreenie, mają najtańszy :)

      Usuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!