sobota, 14 marca 2015

Kokosowy krem z batatów i marchewek

11 komentarzy:
 
Pierwszy raz spróbowałam słodkich ziemniaków na początku swoich studiów. Pamiętam, że przy tych kilku okazjach kręciłam z nich właściwie tylko zupy kremy. Smak mnie zachwycił, ale zapomniałam o nich później na jakiś czas- cena niestety odstraszała.

 Teraz zakochałam się w nich na nowo. Można je kupić taniej i łatwiej dzięki temu, że wprowadził je do oferty popularny dyskont z owadem w logo i nazwie!
Spodziewajcie się więc trochę więcej przepisów z tym przepysznym warzywem w roli głównej w najbliższym czasie.

Na pierwszy ogień pójdzie zupa- sentymentalnie.






Składniki na porcję
  • 2 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego bez soli
  • duży batat (ok. 350g)
  • 3 średnie marchewki
  • niewielki kawałek pora (biała część)
  • sól, chili
  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • po małej szczypcie kurkumy, imbiru (najlepiej świeżo startego) i gałki
  • po większej szczypcie cynamonu i kardamonu
  • 4-6 łyżek mleka kokosowego (jeśli gęstsze to 4, rzadsze- 6)
  • do podania- ulubiona zielenina (np. natka), mielony czarny sezam, mielona czarnuszka, pestki granatu, sok z cytryny; awokado- zupełnie opcjonalnie
W garnku rozgrzewamy bulion. Batata i marchewkę obieramy i kroimy na mniej więcej równej wielkości kawałki wraz z umytym dokładnie porem. Wrzucamy warzywa do garnka*, po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i mleko kokosowe. Miksujemy na gładki krem. Podajemy od razu z zieleniną, sezamem, czarnuszką, pestkami granatu i sokiem z cytryny lub innymi ulubionymi dodatkami.

*inna wersja- bataty można upiec w skórce i miąższ zmiksować z ugotowanymi w bulionie marchewkami i porem; wyszorowanego ziemniaka wystarczy pokroić na ćwiartki, natrzeć odrobiną oleju, zawinąć ewentualnie w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut, po czym wydłubać upieczony, miękki środek- bardzo łatwo odchodzi od skóry; krem wtedy będzie jeszcze bardziej aromatyczny

Smacznego!





11 komentarzy:

  1. Oby było ich więcej! Uwielbiam bataty. Szczególnie karmelizowane i z kiełkami...

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam bataty i rzeczywiście, teraz więcej ich zjadam niż kiedyś :) takie zupy szczególnie mile widziane - pyszne i sycące! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bataty ostatnio królują i oby tak dalej, krem kuszący!

    OdpowiedzUsuń
  4. bataty everywhere ;) koniecznie do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak pysznie się ta zupa prezentuje! Mam bataty, także trzeba coś z nich wykombinować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki kolorowy krem, zrobię na pewno, bo póki co nie wielbię jeszcze tak batatów jak wszyscy ostatnio. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ładnie podana, tak kolorowo :)
    moje początki z batatami to były frytki i czipsy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta zupa będzie następna jaką zrobię (jak tylko zjem tą co mam :P). Bardzo mi się podoba jej skład i jestem pewna, że wyjdzie przepyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam krem z batatów <3 jest niesamowity :)
    Pozdrawiam :)
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!