piątek, 6 marca 2015

Sałatka z jarmużu, buraka i pomarańczy z dressingiem awokado

5 komentarzy:
 
Długo nie mogłam się polubić z jarmużem na surowo. Pakowałam go tylko do smoothies, żeby nie musieć gryźć jego twardych włókien. Stosunkowo niedawno rozsmakowałam się w sałatkach z jego udziałem.

Przede wszystkim warto wybierać młody jarmuż, który ma mocno poskręcane listki i cienkie żyłki. Jeżeli takiego nie znajdziecie, wystarczy uważnie obierać liście z twardych nerwów i porwać lub posiekać je na malutkie kawałki.

Jarmuż lubi się z przeróżnymi owocami, od jabłka, przez mango, aż po cytrusy. Ważny jest też sos, który wszystko sklei. Postawiłam na awokado- sos na jego bazie jest kremowy i kleisty, nie trzeba dodawać oleju czy oliwy.

Łączą się tutaj smaki ostry, słony, słodki i kwaśny. Zdecydowanie nie jest to jedna z tych sałatek, którym można zarzucić mdły smak.









Składniki na porcję
  • ok. 150g jarmużu
  • średni surowy burak
  • mała pomarańcza
  • 6 suszonych daktyli
  • 8 połówek suszonych pomidorów (suszonych na słońcu, nie w zalewie!)
  • dressing: 1/2 dojrzałego awokado, niecała łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, chili, 1/2 malutkiego ząbka czosnku, ew. odrobina wody lub soku pomarańczowego dla lepszej konsystencji
  • natka pietruszki do podania
Daktyle i pomidory moczymy przez co najmniej 3-4 godziny lub najlepiej przez noc.
Jarmuż myjemy i rwiemy na kawałeczki, pozbywając się twardych nerwów. Buraka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki, ewentualnie kroimy na jeszcze mniejsze kawałeczki. Osączamy daktyle i pomidory, kroimy w na małe kawałeczki.

Miksujemy składniki na dressing.
Mieszamy wszystko w dużej misce. Podajemy z posiekaną natką pietruszki, zjadamy od razu.
Na zdjęciu bardziej fotogeniczna wersja sprzed wymieszania.
Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Sałatka wygląda świetnie. Muszę się rozejrzeć za jarmużem.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja go właśnie na surowo uwielbiam chrupać - upycham gdzie się da: do kanapek, smoothies czy dań obiadowych :) w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale tak mi się podoba to połączenie smaków, że jak najszybciej wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna sałatka, pełna smaku i wartości odżywczych!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jarmuż <3 Burak <3 Pomarańcza <3 Daktyle <3 = Mój ideał !!
    To mówisz, że kiedy mogę przyjechać na tę sałatkę ;D ?

    OdpowiedzUsuń

Jeżeli nie masz konta w bloggerze, podpisz się imieniem lub ksywą. Będzie mi bardzo miło wiedzieć z kim rozmawiam. :)
Miłego dnia!